Brandweervoorlichter: Veilig 'kindervuurwerk' bestaat niet
27 Dec 2015, 07:42
foto
De Public Relations van het Korps Brandweer Suriname geeft voorlichting in verschillende wijken. (Foto's: KBS)


Vanaf vandaag tot en met 2 januari mag er vuurwerk worden verkocht en afgeschoten. De Public Relations afdeling van het Korps Brandweer Suriname geeft in diverse buurten informatie over vuurwerk. Er worden huis aan huis ook flyers uitgedeeld. "Zaterdag waren wij op Hanna's Lust en vandaag zijn wij op Zorg en Hoop. Wij willen samen met de gemeenschap ervoor zorgen dat het afschieten van vuurwerk veilig plaatsvindt," zegt brandweervoorlichter Ulrich Coats aan Starnieuws.

Coats antwoordt op een vraag dat er "geen veilig kindervuurwerk bestaat". Hij vindt het gevaarlijk dat verkopers aangeven dat zij kindervuurwerk verkopen. "Het gaat om explosieven. Ook de zogenaamde pop-pop is gevaarlijk. Kinderen gooien dit naar elkaar toe, waardoor er letsels ontstaan," stelt de brandweerfunctionaris.

De brandweer waarschuwt voor knalvuurwerk. Uit onderzoek blijkt dat bepaald soort knalvuurwerk bijzonder gevaarlijk is. Coats zegt dat de ervaring en tests hebben uitgewezen dat door knalvuurwerk de meeste oogletsels worden opgelopen. Hij hoopt dat dit vuurwerk volgend jaar niet geïmporteerd wordt.

Coats merkt op dat er 77 containers vuurwerk zijn geïmporteerd dit jaar. Vorig jaar waren 68 containers ingevoerd. "De handel zal proberen om in vijf dagen zoveel mogelijk vuurwerk te verkopen. Wij zullen streng letten op de regels. In geen geval mag er vuurwerk aan kinderen beneden 16 jaar worden verkocht. De voorwaarden die in de vergunning zijn opgenomen, moeten strikt nageleefd worden," zegt Coats. Hij doet ook een beroep op mensen die vuurwerk afsteken om rekening te houden met ziekenhuizen, instellingen, dieren en gebedshuizen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May