Landbouwers spannen kort geding aan tegen opkopers
27 Dec 2015, 00:04
foto
Harrinanan Oemraw, voorzitter van SPBA.


“We hebben geen andere keus. Maandag is het zo ver. We hebben een kort geding aangespannen tegen de opkopers. De boeren hebben hun producten verkocht, maar hebben nog steeds geen geld gezien. De opkopers hebben op hun beurt verkocht aan rijstmagnaat Bhagwatpersad Ramadhin en die heeft via de overheid geëxporteerd naar Venezuela. De boeren hebben acht, zeven of drie maanden lang op hun geld zitten wachten”, zegt de verhitte Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) aan Starnieuws.

Oemraw merkt op dat de machines en panden van de boeren op de veiling gaan. Zij krijgen steeds aanmaningen van de banken, terwijl ze niet eens hebben ontvangen voor de verkochte natte padie. De boete en rentes lopen steeds op. Ruim 200 boeren hebben hun geld nog niet ontvangen. Diverse petities die naar bewindslieden, de vicepresident en de president gericht zijn, hebben volgens de SPBA- topper niets opgeleverd.

Ook het verzoek naar de banken toe om de boetes van deze landbouwers kwijt te schelden, is in een doofpot gestopt, zegt Oemraw. Verder moeten landbouwers irrigatiewater pompen, hetgeen het kostenplaatje alleen maar verhoogt. “De boeren in de Middenstandspolder en Wageningen kunnen de inzaaiperiode die tot 31 december loopt, niet halen. Er is geen irrigatiewater en slechts een pomp is in werking. Tot nu toe is er op Wageningen slechts drie procent ingezaaid”, stelt Oemraw. De SPBA-voorzitter hoopt dat de boeren spoedig over hun geld kunnen beschikken, zodat zij het weinige dat ze hebben nog kunnen redden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May