Zuid-Amerikaanse landen kampen met overstromingen
26 Dec 2015, 12:38
foto
Het zijn de zwaarste overstromingen die het noordoosten van Argentinië in vijf decennia hebben getroffen. (Foto's: AFP)


Meer dan 150.000 mensen in Paraguay, Argentinië, Uruguay en Brazilië zijn uit hun huizen verdreven. De landen kampen met de ergste overstromingen in jaren. Zware regens hebben rivieren buiten hun oevers doen treden over een uitgestrekt gebied.

Paraguay is het zwaarst getroffen. President Horacio Cartes heeft de noodtoestand in zijn land uitgeroepen en US$ 3,5 miljoen vrijgemaakt aan hulpfondsen. De Paraguay rivier in de hoofdstad Asuncion, is slechts 30cm verwijderd om buiten haar oevers te treden. Als dat gebeurt, zullen er grootschalige overstromingen zijn in de omgeving van Asunsion. Het kan het leven van duizenden beïnvloeden die bij deze voor het land belangrijkste rivier wonen. In Paraguay alleen waren ongeveer 130.000 mensen genoodzaakt hun huizen te verlaten door de overstromingen.
Tienduizenden mensen in Paraguay slapen in tijdelijke onderkomens. De sterke wind heeft ook bijna 200 elektriciteitsmasten beschadigd of vernietigd. Vier mensen zijn gedood door omgevallen bomen.

In het noorden van Argentinië zijn zo'n 20.000 mensen geëvacueerd. Ten minste twee mensen zijn gestorven in de overstromingen, die een groot deel van de provincies Entre Rios, Corrientes en Chaco hebben getroffen. Het noordoosten van Argentinië is het zwaarst getroffen. Het zijn de ergste overstromingen in vijftig jaar.
In de zuidelijke Braziliaanse staat Rio Grande do Sul zijn bijna 1.800 gezinnen in tientallen steden gedwongen hun huizen te verlaten. De regio kampt vanaf 18 december met zware regens, die het water de rivieren Uruguay en Quarai hebben doen stijgen.

Ten zuiden van de Braziliaanse grens, in Uruguay, zijn duizenden mensen in de afgelopen dagen dakloos geworden. Maar de meesten van hen zijn inmiddels weer thuis. In de komende dagen wordt droog weer voorspeld voor het Braziliaans-Uruguayaans grensgebied, maar in Paraguay en Argentinië zal het waterpeil naar verwachting nog steeds stijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May