LVV wil bloemkoolteelt stimuleren
25 Dec 2015, 10:12
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV bezig met de oogst van bloemkool. (Foto's: LVV)


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zal landbouwers stimuleren om bloemkool te planten. Deze groente wordt nog steeds geïmporteerd vanuit het buitenland, terwijl deze goed groeit in Suriname. Algoe heeft op het onderdirectoraat Landbouw (ODL) bloemkool geoogst donderdag. Deze keer zijn er meerdere bloemkolen geplant in de plantenkast van 7 bij 15 meter dan voorheen.

De duur van deze aanplant is 55 dagen. Het resultaat van meerdere aanplant bloemkool per oppervlakte is, dat de grootte ervan binnen het gewenste formaat van tussen 1 en 2 pond is. Dit is volgens de minister betaalbaar voor de consument (tussen SRD 15-25), dan de eerder geoogste bloemkool van zwaarder dan 2 kg. Sinds 2007 is het ODL begonnen met het telen van diverse gewassen in de plantenkast aldaar, waarbij de resultaten worden vastgelegd.

De minister oriënteerde zich ook op de aanplant van mais. Het nieuw samengestelde maiszaad, een selectie uit de combinatie van Cubaanse en Surinaamse varianten, groeit goed. De mais is in rijen geplant met tussenin een rij van bananenplant. Het doel van deze combinatie is om onkruid te vermijden en ook dat het landbouwareaal nuttig wordt gebruikt. De rijen plantjes worden in zig-zag structuur geplant. Na 80 dagen (de duur van zaai tot oogst) is de mais oogstrijp als 'corn on the cob' en na 120 dagen is de mais volgroeid, welke geconsumeerd kan worden of tot meel verwerkt kan worden.

Na oriëntatie van de maisaanplant, zijn papaja's geoogst. Deze aanplant bestaat uit diverse variaties van papaja namelijk Maradol Roja en Solo uit Cuba en Surinaamse papaja's. Ook zijn er nieuwe variëteiten papaja's ontstaan; de kruising van de verschillende papaja's. Minister Algoe geeft aan dat de Maradol Roja-plant 100 papaja's kan geven en de variant Solo 2x meer dan Maradol Roja. De geoogste bloemkool en papaja's worden onder het personeel van het ministerie verdeeld, meldt LVV.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May