Olie kruipt naar herstel
26 Dec 2015, 08:36
foto


Een stijging van de aandelenkoersen van grondstoffen heeft geresulteerd in een stijging van de marktverwachtingen. De winst was echter slechts voor een dag voor kerst, een tijd waarin ondernemingen meestal hun voorraden verminderen.
Als gevolg van voornamelijk de steun van de oliereuzen, steeg de Dow Jones Industrial Average-index met 142 punten, terwijl S&P 500 meer dan 1% vergaarde en de Nasdaq 0,9%.


De belangrijkste reden achter deze verandering is een stijging van 3,8% in de olieprijs, veroorzaakt door een daling van de Amerikaanse olievoorraden. De verminderde wereldwijde vraag naar olie heeft de daling van de olieprijzen in het afgelopen jaar veroorzaakt. Afgelopen maand is de S&P 500 olievoorraad met 8% gedaald, maar nu is die juist toegenomen met meer dan 3%.

De Opec verwacht dat de olieprijzen hun koers in de komende jaren zullen veranderen. De organisatie heeft aangekondigd dat zij in 2019 haar productie zal verminderen. Opec verwacht dat de prijs van ruwe olie in 2020 stijgt naar US$ 70 per vat. Begin deze week was een vat olie nog US$ 30,74. De koerswijziging van de grondstoffenprijzen is goed nieuws voor opkomende markten die tot nu toe worden geconfronteerd een dalend Bruto Binnenlands Product.

Dalende grondstoffenprijzen hebben geleid tot een toename van de koopkracht van de consument. Aan de andere kant heeft het ook veel bedrijven gebracht in een ellendige toestand. Algemeen wordt aangenomen dat olie de belangrijkste drijvende kracht is voor alle belangrijke grondstoffen. Daarom heeft een terugval in de oliemarkt een impact op een veel groter front. Goudprijzen zijn gekelderd tot US$ 1069 per ounce.

Een rapport van de Amerikaanse regering geeft aan dat de Amerikanen in november veel meer hebben uitgegeven. Het lijkt erop dat deze stijging is veroorzaakt door de besparingen die de consumenten hadden door de dalende olieprijzen.

De Fed heeft haar belangrijkste rentetarief met 0,25% verhoogd. De kans is groot dat de rente verder wordt verhoogd tussen maart en april volgend jaar. Aangenomen wordt dat het besluit van de Fed grotendeels zal bepalen in welke mate de Amerikaanse economie zal groeien of afremmen.

De stijging van de olieprijzen heeft ook een aantal valuta´s sterker gemaakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Zo steeg de Canadese dollar met 0,5% en de roebel met 2%.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May