Man gered drie dagen na aardverschuiving China
23 Dec 2015, 10:19
foto
Reddingswerkers moesten diep door de modder en afval graven om de man eruit te krijgen. (Foto: Xinhua)


Reddingwerkers hebben een man die bijna drie dagen begraven was in puin na een aardverschuiving in Shenzhen, China, levend eruit gehaald. De aardverschuiving zondagmorgen vroeg heeft meer dan 30 gebouwen in een industriële wijk bedolven.

Tot nu toe zijn naar verluid drie lichamen teruggevonden. Meer dan 70 anderen worden nog vermist. De ramp is veroorzaakt door een enorme heuvel van modder en bouwafval, die na zware regen, een vrije val maakte. De regering heeft een officieel onderzoek naar het incident geopend, nadat is gebleken dat autoriteiten al eerder had gewaarschuwd voor de enorme afvalheuvel.

De 19-jarige overlevende is vanmorgen uit het puin gehaald nadat hij meer dan 67 uur was begraven. Het is Tian Zeming, een migrerende werknemer van Chongqing in het zuidwesten van China. Hij is in een uiterst zwakke toestand gevonden in een gegraven gat onder het dak van het gebouw. Artsen zeggen dat hij ernstig is uitgedroogd en een gebroken been heeft. Reddingswerkers hadden ongeveer twee uur nodig om hem veilig aan de oppervlakte te krijgen. Ze moesten een diep gat in een enorme heuvel van aarde graven om bij de man te komen. Niet ver van de overlevende is ook het levenloze lichaam van een andere man gevonden.

De autoriteiten hebben geen officieel dodental gegeven. Zondag zijn zo’n 900 mensen geëvacueerd toen golven van modder en puin de wijk overspoelde. De aardverschuiving heeft ook een explosie in een aardgasleiding veroorzaakt. In totaal is een uitgestrekt gebied 380.000 vierkante meter –gelijk aan 50 voetbalvelden- bedolven onder puin en modder. Op sommige plekken is het puin wel 10 meter diep. Duizenden mensen zijn betrokken geweest bij de reddingswerkzaamheden. Het aantal vermisten is naar beneden bijgesteld, aangezien mensen die verondersteld werden te zijn begraven onder het puin zich hebben aangemeld.

In de afgelopen twee jaren is een berg van aarde en bouwafval ontstaan in het gebied. Het ministerie Grondzaken heeft inmiddels gezegd dat de berg te groot en te steil was, wat heeft geleid tot instabiliteit en instorting. Het districtsbestuur had de regering in een rapport in januari al gewaarschuwd voor de aankomende catastrofe bij de stortplaats waar meer dan een miljoen kubieke meter afval is gedumpt.

Het is de vierde grote ramp in China. Begin van het jaar was er een dodelijke stormloop in Shanghai, gevolgd door een cruiseschip dat kapseisde in de Yangtze-rivier. De enorme explosies in een chemische magazijn in Tianjin, waarbij meer dan 170 mensen zijn gedood, maken het rampenlijstje langer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May