Pengel bekritiseerd over gezondheidszorg binnenland
22 Dec 2015, 14:05
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Minister Patrick Pengel heeft kritische kanttekeningen moeten aanhoren nadat hij vragen in De Nationale Assemblee over de begroting had beantwoord vandaag. De bewindsman zei dat uitspraken gedaan door het Assembleelid Silvana Afonsoewa (NDP) als beledigend zijn ervaren door de Medische Zending.

Afonsoewa had kritiek op de kwaliteit van de dienst. Zij merkte op dat mensen die gedetacheerd zijn liever naar de stad gaan voor behandeling. Een minister zou zich volgens haar niet laten behandelen op een polikliniek van de Medische Zending. Afonsoewa kreeg bijval van leden van de coalitie én oppositie. Frederik Finisie (NDP) zei dat "Paramaribo vanuit de Gravenstraat niet kan weten wat er in het binnenland gebeurt." Hij merkte op dat de minister zich van beide kanten moet laten informeren. Hij haalde aan dat de Medische Zending niet meer is, als wat deze was vóór de onafhankelijkheid. Finisie die uit Brokopondo komt, wees er op dat hij vaker aandacht heeft gevraagd over de medische zorg in het binnenland.

"Ik heb de problemen geschetst zoals ze zijn," zei Afonsoewa. Zij merkte op dat de uitspraak nooit beledigend kan zijn overgekomen, want deze is de hamer van de voorzitter gepasseerd. Zij zal in de tweede ronde hierop terugkomen. Marinus Bee (ABOP) zei dat op basis van het beantwoorden van vragen door de minister zijn hoop op dat het beter zal gaan in het binnenland in één keer de grond is ingeboord. Bee merkte op dat de minister niks zal doen om de situatie te veranderen. Deze conclusie trekt hij op basis van de beantwoording van de vraag van Afonsoewa. "Het binnenland is ook Suriname, voor zover u dat niet weet," stelde Bee.

Minister Pengel haalde aan dat hij zich persoonlijk oriënteert in het binnenland. Hij laat zich niet eenzijdig informeren. Hij haalde eveneens aan dat er verbetering nodig is. Daarom zal het komende jaar samen met de Medische Zending de kwaliteit van de zorg worden opgevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May