Tweede ronde presidentsverkiezingen Haïti uitgesteld
22 Dec 2015, 12:19
foto
Haïtianen zijn zaterdag massaal de straat opgegaan uit onvrede van de resultaten van de eerste ronde. (Beeld: AFP)


De tweede ronde van de presidents-en parlementsverkiezingen in Haiti is uitgesteld. Oppositionele facties spreken van vermeende fraude tijdens de eerste stemmingsronde.

De resultaten van de eerste stemmingsronde voor een nieuwe president hebben wijdverspreide straatprotesten ontlokt. President Michel Martelly heeft vorige week een speciale commissie ingesteld die het verkiezingsproces moet onderzoeken. Zaterdag kwam het tot meerdere gewelddadige protesten toen de kiescommissie de resultaten van de eerste ronde bekendmaakte.

Bananenexporteur en vertegenwoordiger van de huidige regeringspartij, Jovenel Moise, heeft met 33% van de stemmen de meerderheid gehaald bij de eerste ronde. Zijn belangrijkste tegenstander is Jude Celestin met 25% van de stemmen.

Ofschoon Moise weinig politieke ervaring heeft, geniet hij de steun van de huidige president Michel Martelly. Celestin is voor de tweede keer kandidaat voor het presidentschap. Wie wint zal een hele klus hebben bij overname van Martelly in februari. Haïti is het armste land op het Amerikaans continent.

Het land is in 2010 verwoest door een aardbeving en moet het grotendeels zien te redden met internationale donaties en buitenlandse hulp uit de Verenigde Staten en andere landen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May