Fifa schorst Blatter en Platini voor acht jaar
21 Dec 2015, 08:16
foto
De rol van Fifa-voorzitter Sepp Blatter en de voorzitter van het Europees voetbal, Michel Platini, bij het wereldvoetbal bestuursorgaan lijkt uitgespeeld. (Foto: Reuters)


Fifa-voorzitter Sepp Blatter en de voorzitter van het Europees voetbal, Michel Platini zijn beiden voor acht jaar verbannen uit het voetbal. Ze zijn schuldig bevonden aan ethiekschendingen. De wereldvoetbalbond komt met deze schorsingen zonder leider te zitten. Fifa vecht tegen een wervelwind van corruptiezaken.

Beide heren hebben ook een boete gekregen. Ze waren in oktober tijdens een onderzoek naar een betaling van US$ 2 miljoen al geschorst. Fifa heeft in 2011 dit bedrag aan Platini overgemaakt, met de goedkeuring van Blatter. De schorsing betekent dat Blatter zijn 17-jarige voorzitterschap van de Fifa zal eindigen in een bezoedeling. Voor Platini betekent het dat zijn hoop om de hamer over te nemen van de 79-jarige Zwitser bij de Fifa-verkiezingen in februari in rook opgaan.

De ethische commissie van de Fifa zegt dat zij geen bewijs heeft gevonden dat de betaling een geschenk was in een tijd dat Blatter op zoek was naar herverkiezing. Maar toch was de betaling ondoorzichtig en presenteerde zij een belangenconflict. De beslissing betekent dat beide heren bespaard zijn gebleven van een potentiële levenslange uitbanning. Zowel Blatter als Platini hebben alle aantijgingen ontkend. Ze zullen het besluit aanvechten en zullen als nodig het Hof van Arbitrage voor de Sport in Lausanne, Zwitserland erbij halen.

Het onderzoek naar ethiekschendingen is begonnen in de nasleep van het besluit van de Zwitserse procureur-generaal om een strafzaak te openen tegen Blatter over de betaling aan Platini. Het bureau onderzoekt ook de toekenning van de Fifa World Cup finale 2018 en 2022 in Rusland en Qatar.

In de Verenigde Staten hebben aanklagers 27 huidige of voormalige voetbalfunctionarissen aangeklaagd voor omkoping bij de verkoop van tv-rechten voor voetbalcompetities. Onder de aangeklaagden zijn acht voormalige Fifa-leden van het directiecomité en de huidige voorzitters van zowel de Noord- als Zuid-Amerikaanse federaties. Tot nog toe zijn twaalf mensen en twee sportmarketing bedrijven veroordeeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May