Broko Brede traditie in multifunctioneel centrum
21 Dec 2015, 05:57
foto
Tijdens de Broko Brede wensen participanten elkaar het allerbeste. (Foto's: René Gompers)


De brasa’s zijn innig, de gelukwensen welgemeend en de naastenliefde manifest in het Claudetta Toney multifunctioneel centrum op Poelepantje. Stichting Fiti fu Wini heeft in eigen huis voor de eerste keer de Broko Brede traditie gehouden. Aan Anana kedwama keduanpo is dank betuigd voor het afgelopen jaar. De participanten hebben elkaar gezegend met brood, water en wijn en is meer zegen afgesmeekt voor het komende jaar.

De Broko Brede lijkt veel op het christelijke avondmaal. “Het lijkt op de avondmaal maar onze mensen deden het al heel lang,” licht Kortensia Sumter-Griffith, ondervoorzitter van Fiti Fu Wini, toe. “Het gebeurde na het oogsten. Ze deelden met elkaar wat zij geoogst hadden. Het was een oogstfeest.” Volgens cultuurkenners is de traditie 10.000 jaren vóór Christus begonnen. Eerst is er water uit emaillen emmers geschonken in kalebassen. Het water is om het lichaam te reinigen, legt Sumter uit. Daarna zijn de kalebassen gevuld met brood, boter en kaas. Het brood is aan elkaar gevoed. Velen zijn door de zaal gelopen om iemand met een stuk brood te voeden. “Brood staat voor verdienste. En die verdiensten, de successen deel je met elkaar, daarom hebben wij elkaar gevoed,” geeft Sumter aan. “Daarna was het tijd voor de wijn, dat kun je pas drinken wanneer je met jezelf in het reine bent gekomen.”

Broko Brede is een van de tradities die Fiti Fu Wini in leven wil houden. “Ons doel is om alles van de tot slaafgemaakten dat dreigt weg te ebben, te behouden,” geeft Sumter aan. “Het culinaire, de kunst, klederdracht, het counselen van mensen en ook de culturele aspecten,” somt ze op. “Dat zullen we hier in dit gebouw doen, ons eigen huis. We hebben ons ook voorgenomen om de jeugd in de buurt handvatten aan te reiken om betere Surinamers te worden.” De stichting zal tijdig melden wanneer er activiteiten gehouden zullen worden in het centrum.

Broko Brede is een traditie om het afgelopen jaar af te sluiten en het nieuwe te verwelkomen, benadrukt Sumter. “We zeggen dank voor alles wat is gebeurd, ook voor de tegenslagen,” zegt ze. “Het gebeurt vóór kerst maar dat is omdat wij ons altijd hebben gericht op het midden van december om alle activiteiten af te hebben. Dan heb je nog tijd fu sreka yu srefi, fu go du wan sani. Dus het is niet te vroeg.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May