Rijstboeren eisen deskundigheid bij Adron
21 Dec 2015, 07:34
foto
Rijstboeren hebben een petitie voor de regering afgegeven op het districtscommissariaat van Nickerie.


Rijstboeren van Nickerie hebben voor de zoveelste keer aandacht gevraagd voor de ongewenste situatie die er heerst bij het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron). Zij hebben hun misnoegen geuit over de ondeskundigheid. Er is geen kader en ook geen directeur. Het zaaizaad heeft volgens de boeren geen kwaliteit. Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse padieboeren Associatie, zegt aan Starnieuws dat de boeren dringend verandering willen.

Oemraw zegt dat de boeren aangegeven hebben dat het zaad van Adron 13-14 procent rode rijst bevat. Daarnaast ontkiemt het zaad slecht. De opbrengst is gering en de plant is vatbaar voor allerlei ziektes en plagen. Het Guyanese rijstras heeft dit soort problemen niet en levert hoge opbrengsten. Verder hebben de boeren grote schulden en dreigen hun bezittingen te verliezen. Sommigen hebben nog geen geld ontvangen, omdat de opkopers hen nog niet uitbetaald hebben. Deze wachten nog op hun exportgelden. Ruim 6500 ton is geëxporteerd naar Venezuela, maar de betaling heeft nog niet plaatsgevonden.

Een ander probleem is dat alle prijzen de lucht in gaan, behalve die van de padie. Volgens Oemraw is dat het enige product waar de kosten steeds hoger worden, maar de prijs steeds lager wordt. De inzaaiperiode is tot 31 december. Tot nu toe is er ongeveer 4500 hectare ingezaaid. In de Middenstandspolder en omgeving is er ongeveer 1000 hectare ingezaaid. Wageningen heeft ook problemen met de inzaai. Een pomp is in werking, de andere is defect. Oemraw merkt op dat landbouwers kampen met een tekort aan irrigatiewater. De SPBA-topman geeft aan dat ook de rijstboeren van Coronie en Saramacca met dezelfde problemen kampen. Hij hoopt dat de overheid structurele maatregelen zal treffen om de rijstsector te behouden.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May