Yang: Surinaams bedrijfsleven moet kans grijpen
21 Dec 2015, 04:14
foto
De ambassadeur van China, Yang Zigang, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Association of Chinese Enterprises in Suriname. (Foto: SCTV)


China gaat volgens het 13e vijfjarenplan, de eigen economische koers veranderen en meer importeren. “Dit zal meer mogelijkheden aan exporteurs in Suriname bieden,” zegt de ambassadeur van China, Yang Zigang. Suriname is rijk aan natuurlijke hulpbronnen en kent ook een gunstige milieuverontreinigingsvrije productie van rijst, fruit en seafood. “Het Surinaams bedrijfsleven moet deze commerciële kansen grijpen en de export naar werelds grootste markt vergroten.”

Ambassadeur Yang sprak vrijdagavond tijdens de eerste nieuwjaarsreceptie van de Association of Chinese Enterprises in Suriname (ACES). Een overkoepelende organisatie van 20 Chinese particulieren en staatsbedrijven, actief in Suriname. Anno 2015 zijn Suriname en China beide geconfronteerd met soortgelijke uitdagingen en mogelijkheden. De geringe vraag naar grondstoffen en noodzaak voor economische aanpassing zijn enkele hiervan, zegt Yang. Hij ziet de internationale handelsscenario’s en nationale economische omstandigheden, als rede om de economische en commerciële samenwerking tussen beide landen verder te ‘upgraden’.

Er zijn drie aspecten om aan te sleutelen. Naast uitbreiding en stimuleren van het bilaterale handelsvolume en Surinaamse export naar China, ziet hij als tweede aspect de verkenning van samenwerking in productiecapaciteit. Suriname bekijkt opties voor economische diversificatie en inkomsten vergroting uit export. Volgens Yang kan Suriname dit bereiken door industrialisatie, een meerwaarde toevoegen aan grondstoffen en het concurrentievermogen in de wereld verbeteren. Samenwerken met China op het gebied van productiecapaciteit zal voordelen hebben. “Het zal nuttig zijn voor Suriname om de economische neerwaartse druk aan te pakken en het economische diversificatie proces met lage kosten en hoge efficiënte te bevorderen.”

3 x 3 model hanteren
Een derde facet is het verdiepen van de pragmatische samenwerking volgens het ‘3 x 3 model’. De Chinese premier Li Keqiang heeft dit model voorgesteld tijdens de China-Brazilië summit in mei. Volgens dit model verwijst de eerste 3 naar samenwerking in de bouw van 3 paden: informatie, logistiek en energie. De tweede 3 gaat over interactie tussen het bedrijfsleven, de maatschappij en overheid. Deze drie stakeholders moeten werken aan een gunstig klimaat voor bedrijven in Suriname en China. De laatste 3 gaat over de uitbreiding van drie financieringsvormen: fonds, krediet en verzekeringen.

Het ‘3 x 3 model’ in de huidige samenwerking bekeken, levert volgens de ambassadeur enkele succesprojecten op. Hij haalde de eerste 3 aan: informatie, logistiek en energie. Het Chinees ICT-bedrijf Huawei Technology werkt samen met Telesur. De Chinese wegenbouwer Dalian heeft meer dan 1000km wegen geasfalteerd in Suriname. En momenteel onderhandelt TBEA, China’s grootste fabrikant van energie- installaties en transformator producent met de EBS nv over een krachtoverbrengingssysteem project.
In het nieuwe vijfjarenplan voor China is voorgesteld om China’s groei van investeringen en exportgericht patroon van binnenlandse consumptie, dienstverlening en innovatie gedreven moet veranderen. “Dit betekent dat China veel meer goederen en diensten van de wereld zal kopen”, zegt de ambassadeur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May