Minister Van Dijk-Silos bijt flink van zich af
19 Dec 2015, 07:17
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos vrijdag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


In felle bewoordingen maakte minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (JusPol) duidelijk dat haar dochter, Nailah van Dijk, niet toegevoegd is als landsadvocaat. Zij diende Mahinder Jogi (VHP) en Ronnie Brunswijk (ABOP) van repliek over persoonlijke aantijgingen aan haar adres tijdens de begrotingsbehandeling. De minister voerde aan dat haar dochter een goed draaiende advocatenpraktijk van haar heeft overgenomen. Aan Brunswijk maakte zij duidelijk dat zij haar auto die zij had als voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), niet heeft gekocht en nu verhuurt aan de Staat. Zij rijdt met toestemming van minister Mike Noersaliem van Binnenlandse Zaken nog in deze auto.

De bewindsvrouw zei dat enkele van haar collega's in een Prado rondrijden, maar zij heeft hier niet voor gekozen, hoewel besloten is welke auto's voor bewindslieden gekocht mochten worden. Zij haalde aan dat juist door de precaire financiële situatie, zij nog in dezelfde auto rijdt. Van Dijk-Silos maakte duidelijk dat zij een bloeiend bedrijf met enorme inkomsten heeft verruild voor het ministerschap. Hoewel zij enorm achteruit is gegaan in salaris, heeft zij 'ja' gezegd tegen de job toen de president haar vroeg om als technisch deskundige de kar op JusPol te trekken. "Ik heb het gedaan uit liefde voor mijn land."

De minister merkte op dat haar dochter niet de goed draaiende advocatenpraktijk gaat verruilen om in dienst te treden van de overheid. Het is de procureur-generaal die de advocaten aanwijst om in rechte voor de Staat te procederen ingeval een vordering tegen de Staat wordt ingesteld. Van Dijk-Silos merkte op dat zij niet aan nepotisme doet. Haar dochter zal nooit een zaak van JusPol krijgen, hoewel eerder het bedrijf in diverse zaken is opgetreden voor de Staat. Zij haalde aan dat als andere ministeries haar aanwijzen, is het wat anders. "Want mijn dochter mag er ook niet de dupe van worden dat ik minister ben".

Van Dijk-Silos stelde dat zij in finesses is gegaan bij beantwoording van de vragen, omdat deze zaken aan de orde zijn gesteld door Assembleeleden. Zij merkte op dat haar beleid ook niet is om ABOP-leden te ontslaan. Er zijn diverse leden van deze partij met wie zij gewoon werkt. Zij zal wel optreden tegen corrupte ambtenaren. Marinus Bee (ABOP) merkte op dat de minister emotioneel is en ook als moeder en advocaat zich heeft opgesteld. Hij verwacht dat een minister aan het woord is. Van Dijk-Silos zei hierop dat er ernstige beschuldigingen zijn geuit aan haar adres waarbij haar dochter ook is besproken. Zij moest op deze manier antwoord geven, want de samenleving moet het goed begrijpen. Uiteindelijk werd afgesproken om de zaken die over en weer gezegd zijn, te laten voor wat het is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May