Gajadien: US$ 8 miljoen gebruikt van IMF-rekening
19 Dec 2015, 00:00
foto
De weekstaat van de Centrale Bank van Suriname.


Het Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) is bijzonder verontrust over de financieel-monetaire situatie in het land. Hij had gehoopt dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vrijdag de vragen zou beantwoorden die gesteld zijn tijdens de begrotingsbehandeling, waardoor zaken die geen uitstel dulden aan de orde konden komen. Er is US$ 8 miljoen van de rekening bij Centrale Bank van Suriame (CBvS) gebruikt. Dit bedrag was gereserveerd als Reserve tranche positie in het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Gajadien concludeert dat Suriname in zeer slechte vaarwateren terecht is gekomen. De US$ 8 miljoen is de officiële tegenwaarde van de Special Drawing Rights (SDR’s) van 25% van het quotum van Suriname in het IMF en behoort ook tot de deviezenreserves, benadrukt het Assembleelid tegenover Starnieuws. Volgens de statuten van het IMF moet 25% van het landenquotum worden voldaan in harde valuta. Op dit bedrag kan ingeval van betalingsbalansproblemen zonder meer een beroep worden gedaan. De overige 75% is gestort in Surinaams courant op een rekening van het IMF bij de CBvS.

Verkoop dollars voor SRD 4,55
Ook het verkopen van dollars aan cambio’s door de CBvS via de Surinaamse Postspaarbank voor SRD 4,20 met borg van 30 cent per US$, duidt op een derde devaluatie van de Surinaamse munteenheid. Hoefdraad heeft in 2011 als governor van de CBvS de SRD met 20% gedevalueerd. Op 18 november volgde de tweede devaluatie. De cambio's mogen de dollars nu voor SRD 4,55 verkopen via de SPSB.
Formeel is de maximale bandbreedte door de CBvS gesteld op SRD 4,20 voor de US$.

Gajadien vindt dat de minister van Financiën zo snel mogelijk aan het woord moest komen bij de beantwoording van vragen door de regering. In twee dagen tijd is Hoefdraad nog niet opgebracht om antwoord te geven. De samenleving verliest vertrouwen en de regering doet er weinig aan om de bevolking gerust te stellen, meent de volksvertegenwoordiger.

De politicus is er ook niet gerust over dat er een grote missie van het IMF in Suriname is. Er is onduidelijkheid over of er voorbereidingen getroffen worden om een pakket van maatregelen van het IMF uit te voeren in ruil voor betalingsbalanssteun. Eerder heeft Hoefdraad in De Nationale Assemblee meegedeeld dat structurele aanpassingsprogramma's niet meer van deze tijd zijn. "Het vertrouwen moet weer herleven anders gaan wij allemaal ten onder," stelt Gajadien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May