Surinaamse danskunst vastleggen voor toekomst
19 Dec 2015, 09:12
foto
Balletschool Marlène voert de 18e family Christmas show ‘A perfect Christmas Present’ op. Danspedagoog Marlène Lie A Ling gaat met haar stichting de Surinaamse danskunst vastleggen voor de toekomst. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Het is een feit! Stichting Marlène Dance Arts Foundation bestaat en gaat alles rond de danskunst in Suriname vastleggen. “Een garantie dat de dans sectie voor Suriname, alles wat ik heb gedaan met de Surinaamse cultuur, de invloeden en onze eigen moderne dansvorm, verder ontwikkeld kan worden”, zegt voorzitter Marlène Lie A Ling van Balletschool Marlène. “Zo behouden wij de basis en werken wij aan de toekomst. En geef hiermee een aanzet voor de dansontwikkeling van Suriname.”

Volgend jaar is het precies 45 jaar dat Lie A Ling onafgebroken balletlessen verzorgd. Zij loopt al tien jaar met de gedachte voor een stichting. “Nu is de tijd ervoor. Ik ben misschien ook wat rijper geworden om te snappen hoe belangrijk het is.” Ze heeft decennia lang projecten lokaal en internationaal neergezet, maar het nationale komt maar niet van de grond. Haar dans legacy zal via deze stichting worden geëtaleerd voor Suriname en daarbuiten. “Ik maak niet gewoon dansjes. Neen, ik heb dingen gedaan die gewicht hebben en kunnen voortleven. Ze hebben een ontstaan en een toekomst.” Het vastleggen begint primair met de eigen werken, hierna volgen die van derden. Vandaar ook de naam ‘Dance arts’, het accent ligt op meerdere dansvormen. Alle facetten van een danstheater worden geregistreerd, zoals choreografieën, repertoires, decors, kostuums, belichting en muziek.

Tot op dit moment heeft de pedagoog al haar kunnen via kennisoverdracht (les) met haar leerlingen gedeeld. Hieruit is Marlène’s Ballet Company ontstaan met eigen docenten, die hetzelfde doen. “Nu gaan we alle rijkdom van de school digitaal vastleggen.” De balletschool gaat zich alleen bezighouden met lessen en moet zichzelf kunnen bedruipen. En de stichting zal (buitenlandse) ondersteuning zoeken voor een danstheater en hulp bij het vastleggen. Ook assistentie in het onderwijzen van leerkrachten in Surinaamse folklore voor op scholen. Tegelijk zal Lie A Ling de decentralisatie gedachte oppakken en de districten ingaan. “Ik vind het altijd belangrijk dat het Surinaamse kind in de danseducatie zodanig wordt klaargemaakt, dat wij volwassenen krijgen die met ontzettend veel plezier en energie ons land vooruit zullen brengen.” Je moet creatief, inventief zijn en snel beslissingen kunnen nemen om problemen op te lossen. Dat leer je op ballet, benadrukt de danspedagoog.

Surinaamse Barbie
De stichtingspapieren donderdag komen voor Lie A Ling letterlijk als een perfect kerstcadeau. Het viel samen met de eerste uit een reeks van vijf voorstellingen van de Balletschool Marlène die tot maandag haar 18e family Christmas show A perfect Christmas Present in Theater Thalia opvoert. In deze energieke kleurrijke voorstelling, wordt het verhaal neergezet van een vader die net met kerst op zakenreis moet. Dochter Mariska is verdrietig en antwoordt: “breng maar mee wat je wilt.” Hij begrijpt haar verdriet, piept in haar kamer voor wat cadeau ideeën en ziet een lelijke pop waarmee ze slaapt. Tijdens het zakendoen zoekt hij naar een mooiere pop. Terug in Suriname, ziet hij in de souvenirwinkel op de luchthaven de perfecte pop: een Surinaamse Barbie.

Wat de Surinaamse Barbie danst tijdens de voorstelling, is wat Lie A Ling een Surinamer in dans ziet uitbeelden voor de wereld. Een internationale techniek (klassiek), gemengd met moderne Jazz en onze Surinaamse folklore. “De Surinaamse Barbie is niet alleen mooi om te zien, maar uniek in haar bewegingen. Zij straalt dat uit wat wij in Suriname aan bagage hebben: wij zijn de wereld in het klein.”

Dansbeurzen
In november herdacht Balletschool Marlène haar 40 jarig bestaan. Zij vierde dit in juni met een feestelijke balletvoorstelling Marlène 40th Anniversary Celebration. Als extraatje heeft de school vier dansbeurzen aan kinderen aangeboden. Er waren enkele regels om in aanmerking te komen en 4 meisjes tussen 3 en 10 jaar hebben gewonnen. Ze krijgen een jaar lang gratis balletles en zullen in de 19e family Christmas show 2016 hun kunnen tonen. Voor Lie A Ling zijn de beurzen deel van giving-back, dans stimuleren, maar sterker nog kinderhartjes blij maken.

De jaarlijkse family Christmas show bestaat vanaf 1998. Het is meer een eind van het jaar schoolpresentatie voor ouders en familie van de 215 dansers tussen de 4 en 53 jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May