Misiekaba: Staatsolie moet op operatietafel
18 Dec 2015, 11:27
foto
NDP-fractieleider André Misiekaba vanmorgen in De Nationale Assemblee. Hij wil Staatsolie onder het mes hebben. (Foto: Raoul Lith)


NDP-fractieleider André Misiekaba heeft bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling vanmorgen duidelijk gemaakt dat zijn fractie "een probleem heeft met Staatsolie". De directie van dit staatsbedrijf heeft geweigerd om inzicht te geven in de loonstructuur van het bedrijf. Ook is gebleken dat directieleden zichzelf werk gunnen. "Staatsolie moet op de operatietafel."

Misiekaba merkte op dat Staatsolie op eigen verzoek gisteren en vandaag een presentatie heeft gehouden over het bedrijf aan De Nationale Assemblee. Dit op grond van opmerkingen die gemaakt zijn in het college. De politicus merkte op dat het ging om een besloten vergadering waar vragen zijn gesteld over salarissen. "De pers was er niet bij, maar de directie heeft geweigerd om de loonstructuur te presenteren," zei Misiekaba verontwaardigd.

Na de presentatie en vragenronde zijn de onduidelijkheden nog groter geworden. Misiekaba stelt dat de regering zich verantwoordelijk moet stellen bij zaken die gaande zijn bij Staatsolie. Hij verwacht dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen diepgaand in zal gaan op deze zaken. "Wij willen geen business as usual." De NDP-fractieleider benadrukte dat zaken die krom zijn gegroeid recht moeten worden gezet.

Ondersteuning Jogi
Assembleelid Mahinder Jogi (VHP), heeft diverse keren vragen gesteld over Staatsolie. Volgens hem gaan veel zaken mis bij dit Staatsbedrijf. Hij ondersteunde Misiekaba. Hij haalde aan dat de oppositie ook een brief heeft geschreven naar de regering met indringende vragen over Staatsolie. "Wij willen dat de regering De Nationale Assemblee serieus neemt en ingaat op de vragen die namens het volk zijn gesteld," zei Jogi. Hij merkte op dat minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme gisteren heeft aangekondigd dat het mes ingezet zal worden bij staatsbedrijven. Dit moet voor alle parastatale instellingen geleden. Ook raden van commissarissen moeten onder de loep genomen worden.

Rondhout
Misiekaba haalde aan dat zijn partijgenoot Rabin Parmessar ook duidelijk heeft gesteld dat per 1 januari 2017 export van rondhout stopgezet moet worden. Iedereen heeft een jaar de tijd om zich hierop voor te bereiden. Hij wenst van de regering een concrete reactie op dit voorstel. Misiekaba zei dat hiermee duidelijk gesteld wordt wat de houding is van de volksvertegenwoordiging.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat sinds zij lid is van De Nationale Assemblee er vragen gesteld worden over de staatsbedrijven. Er is ook geen informatie over EBS gekomen omdat de minister aangaf die informatie niet te hebben. Simons wees er op dat er gewerkt wordt aan het enquêterecht van De Nationale Assemblee. Dan zal het college zelf op onderzoek uitgaan. Minister Soewarto Moestadja zei namens de regering dat de president tijdens de jaarrede heeft aangegeven dat niet op de oude wijze zal worden doorgegaan. De regering heeft de verplichting om in te gaan op hetgeen door de NDP-fractieleider is gesteld. Bij de beantwoording door minister Dodson zal Staatsolie verder aan de orde komen. Minister Steven Relyveld gaat in tweede ronde concreet antwoord geven op het voorstel van Parmessar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May