Eilandstaten bezorgd over toekomst Petro Caribe
18 Dec 2015, 14:38
foto


De toekomst van de energie-overeenkomst die Venezuela heeft met 17 Caribische en Latijns-Amerikaanse landen is op dit moment een veelbesproken onderwerp. Vooral nu de oppositie in Caracas bij de jongste parlementsverkiezingen een aanzienlijke meerderheid heeft gewonnen. Ook Suriname put uit deze olie-overeenkomst.

In september nog besprak president Nicolas Maduro een uitgebreid tienjarenplan dat Latijns-Amerikaanse en Caribische staatshoofden en regeringsleiders hadden goedgekeurd. Het plan richt zich op een economische zone voor leden van de olie-alliantie Petro Caribe die moet bijdragen aan de ontwikkeling van de regio.
De door Venezuela voorgestelde blauwdruk streeft naar consolidering van een economische garantie van de continuïteit van de energievoorziening, het opzetten van een systeem van sociale bescherming met behulp van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) om armoede te bestrijden, en de oprichting van een systeem voor civiele bescherming tegen natuurrampen.

De verkiezingsuitslag in Caracas roept twijfels op over de voortgang van het plan. Als het nieuw gekozen Venezolaans parlement besluit om het programma van gesubsidieerde olieverkopen aan het Caribisch Gebied en Midden-Amerikaanse landen te annuleren, zal de Verenigde Staten van Amerika niet in staat zijn de Venezolaanse olie te vervangen door Amerikaanse, zegt een hoge Amerikaanse functionaris.

Maar Jamaica blijft optimistisch dat de Petro Caribe-regeling intact blijft. De voorzitter van de Petroleum Corporation of Jamaica (PCJ) en adviseur van het ministerie van Wetenschap, Technologie, Energie en Mijnbouw (MSTEM), Christopher Cargill, zegt dat hij verwacht dat de zaken zoals gewoonlijk doorgaan. “De verkiezing was een parlementaire overwinning. Het zijn niet de nationale verkiezingen die in 2019 moeten worden gehouden.” Volgens Cargil kan er geen verandering worden gebracht in de Petro Caribe voor de nationale verkiezingen.
St Kitts en Nevis is er niet zo zeker van wat er zal gebeuren. De minister van Energie, Ian Liburd, heeft aangegeven dat Basseterre een afwachtende houding aanneemt.

Sommige waarnemers, waaronder in de VS gevestigde analisten, zijn er niet van overtuigd dat de verandering in de balans van de macht in Venezuela niet zal resulteren in een verwatering van Petro Caribe. Ze projecteren veranderingen in de toekomst, gebaseerd op het effect van dalende olie-inkomsten in Venezuela, waar toenemende sociaaleconomische chaos duidelijk is geworden. Van zijn kant waarschuwt de VS dat hij niet kan inkomen als Petro Caribe dichtklapt.

Plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Ben Rhodes zegt dat de VS mogelijk een aantal "middelen" kan verlenen aan de landen die worden getroffen door het verdwijnen van het programma. Maar, zegt hij, het verstrekken van olie zal onwaarschijnlijk zijn. Zijn uitspraak dwingt de landen die de gesubsidieerde petroleumproducten uit Venezuela krijgen, nu hun eigen voorraden te vinden tegen de wereldmarktprijzen. Stopzetten van de Petro Caribe-deal zal een zware klap betekenen voor de Caricom-lidstaten die de afgelopen jaren afhankelijk zijn geworden van de gesubsidieerde olieverkopen die Venezuela ze biedt onder de overeenkomst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May