PL-leiding wil vijf hoofdbestuursleden 'ontslaan'
18 Dec 2015, 00:43
foto


Vijf leden van het hoofdbestuur van de Pertjajah Luhur (PL) zijn voorgedragen voor ‘ontslag’ uit hun functie. Het gaat om Raymond Sapoen (ondervoorzitter), Diepakkoemar Chitan, Mike Noersalim, Rudy Soerodimedjo en Isaak Soerokarso (secretaris). Zij worden beschouwd als de trekkers van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB).

Op de partijraadsvergadering aanstaande zondag zal aan de partijraad worden voorgelegd deze vijf hoofdbestuursleden te ontslaan van hun verplichtingen als hoofdbestuurslid. PL-voorzitter Paul Somohardjo zegt dat op basis van de statuten van de partij het besluit pas kan worden voorgelegd aan de partijraad, indien deze leden de gelegenheid hebben gekregen om zich te verweren. Zij zijn daarom hierover aangeschreven.

Protest
De hoofdbestuursleden die dreigen uit de leiding te worden gezet, hebben intussen Somohardjo een brief geschreven. Zij hebben de convocatie van de partijraadsvergadering gelezen in de krant. Zij tekenen protest aan tegen de buitengewone vergadering die is uitgeschreven. Volgens hen is de vergadering in strijd met de statuten van de partij. Zij wijzen op de consequenties die hieruit voortvloeien.

De vergadering van zondag is volgens Somohardjo een herbevestiging van het besluit van de in juli gehouden partijraadsvergadering, waarop Sapoen en Chitan waren teruggeroepen. Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) had te kennen gegeven geen wettelijke gronden te zien voor terugroeping, waardoor volgens dit instituut geen vacature is ontstaan, als gevolg waarvan Prim Sardjoe van de NPS de plaats van Chitan niet kan innemen, terwijl Barkat Mohabali van de VHP ook niet de plaats van Sapoen in het parlement kan innemen.

Geleerd uit fouten

In het eerste kort geding dat de partij in deze kwestie aanhangig had gemaakt, had de rechter geoordeeld dat de terugroeping van Sapoen en Chitan te vroeg was geschied, omdat zij nog niet beëdigd en toegelaten waren tot De Nationale Assemblee. In het tweede kort geding oordeelde de rechter dat er voldoende bewijzen waren dat beide leden de partij hadden verlaten, onder meer getuige het feit dat Sapoen een eenmansfractie had gevormd en Chitan zich daarbij had aangesloten.

De partij had zich volgens de magistraat niet gehouden aan artikel 11 van de statuten, welke aangeeft dat de dag en datum van de partijraadsvergadering, waarop het besluit tot terugroeping is genomen, minstens zes weken vooraf bekend moest zijn gemaakt. De convocaties waren namelijk twee dagen van tevoren geschied. “Wij hadden gewerkt met een ander artikel, dat aangeeft dat bij spoed de partijraad binnen twee weken bijeengeroepen kan worden. Maar inmiddels hebben we alle adviezen van de rechter opgevolgd en zijn alle leden vanaf 1 november geconvoceerd, dus dat is ruim van tevoren,” verklaart Somohardjo, die eraan toevoegt dat de argumenten die de rechter heeft aangedragen een bewijs zijn voor de Pertjajah Luhur dat we nog in een rechtstaat leven.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May