Putin wil banden met VS aanhalen
17 Dec 2015, 18:18
foto
De Russische president Vladimir Putin tijdens zijn jaarlijkse eindejaarspersconferentie in Moskou, Rusland. (Foto: Reuters)


President Vladimir Putin zegt dat Rusland de betrekkingen met de Verenigde Staten (VS) wil aanhalen, ongeacht wie de volgende Amerikaanse president zal worden. “We zijn klaar om te werken met welke president dan ook, voor wie het Amerikaans volk zal stemmen.” Putin heeft vandaag zijn jaarlijkse persconferentie gehouden.

"Zij zijn het (de Amerikanen), die de hele tijd proberen ons te vertellen voor wie we moeten stemmen.” In aanloop op de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar, noemt het Russische staatshoofd Donald Trump “een zeer kleurrijke en getalenteerde persoon” en “de absolute koploper in de presidentiële race.”

Putin is in zijn derde termijn als president sinds 2000. Hij wordt geconfronteerd met een economische crisis. Critici zeggen dat de burgerlijke vrijheden onder zijn heerschappij gestaag zijn uitgehold. Hij blijft een van 's werelds meest herkenbare politici, en staat voor het derde achtereenvolgend jaar aan top op de lijst van ’s werelds machtigste mensen samengesteld door Forbes magazine.

Groei
De Russische president voorspelt een economische groei voor zijn land van 0,7% tot 1,9% in 2017 en 2,4% in 2018, op basis een olieprijs van US$ 50 per vat. Hij merkt op dat de economie van zijn land herstelt. “Terwijl de olieprijs fors is gedaald, laat de productie een lichte groei zien en was er een gezonde handelsbalans in de landbouw.”

"Onze economie is afhankelijk van de olie- en gasprijzen. We verwachtten US$ 100 per vat voor Brent-olie, maar toen was het US$ 50, maar dit was een optimistische voorspelling. Ook onze prognoses moeten opnieuw worden gewijzigd,” merkt Putin op. “Het bbp (bruto binnenlands product) daalt, de inflatie is 12,3%, het inkomen en de investeringen nemen af, maar het hoogtepunt van de economische crisis is voorbij.”

De Russische president staat bekend om zijn marathon persconferenties, waar hij vaak harde, kleurrijke taal gebruikt. Dit jaar heeft zijn persconferentie drie uur en zeven minuten geduurd, drie minuten korter dan vorig jaar. Het record voor een Putin-persconferentie was in 2008; vier uur en 40 minuten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May