Fed in vergadering om crisisbeleid te beëindigen
16 Dec 2015, 09:47
foto
Alle ogen zijn vandaag gericht op Fed-voorzitter Janet Yellen. (Foto: Reuters)


De Federal Reserve (de Amerikaanse Centrale Bank, Fed) is gisteren een tweedaagse vergadering begonnen waarin wordt verwacht dat het monetaire beleid een andere richting opgaat. De verwachting is dat de rentetarieven zullen worden verhoogd in een steeds normaler draaiende economie. De stap volgt acht jaar na een verwoestende recessie waarbij er een soepel Amerikaans monetair beleid werd gevoerd.

Het besluit wordt later vandaag bekendgemaakt. De markten bereiden zich voor op een streefpercentage van de Fed van nul naar tussen de 0,25 en 0,5%. Het is aan Fed-voorzitter Janet Yellen toevertrouwd om na de bekendmaking in te gaan op het nieuw beleid van de centrale bank. Markten hebben dinsdag in ieder geval een positieve stap gezet in het kielzog van een potentieel historisch keerpunt van de Fed. Amerikaanse aandelenindex stegen met ongeveer een procent en obligatierendementen bewogen hoger. Analisten zeggen dat na weken van voorbereiding een verrassingsbesluit om de rente niet te verhogen, de meest verstorende keuze zou zijn.

De renteverhoging zal de Fed scheiden van grote centrale banken in Tokio, Frankfurt, Beijing en elders die allemaal vechten om hun economieën te stimuleren en groei te bewerkstelligen. De aanvankelijke verwachte stijging vandaag, laat het Amerikaans beleid nog zeer soepel. Fed-ambtenaren hebben laten doorschemeren dat ze voorzichtig zullen handelen en vanaf dat punt uit een lauw herstel zullen voeden.

Markten en analisten zullen zich richten op de juiste bewoordingen die de Fed zal gebruiken in haar verklaring om de verhoging te rechtvaardigen. Ook richten ze zich op de beschrijving hoe de Fed het moment van een tweede stap en de te volgen stappen zal evalueren. Vanaf september hebben Fed-ambtenaren laten doorschemeren dat ze volgend jaar misschien vier renteverhogingen verwachten.

In de komende dagen zal de Fed moeten bewijzen dat een nieuw pakket van maatregelen voor het rentebeheer zal werken zoals verwacht. Ze zal moeten laten zien hoe een hogere Amerikaanse rente van invloed is op de binnenlandse en wereldwijde financiële voorwaarden. De Fed zal hopen dat de zwakke wereldwijde vraag en lage grondstoffenprijzen niet leiden tot een algemene val tot deflatie en haar zal dwingen de koers te keren.

De renteverhoging van de Fed zal alleen tot succes leiden als de groei in de VS volgend jaar blijft voortduren en de werkloosheid laag blijft. In het ergste geval van twijfel, een hogere inflatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May