Doppler Radar officieel in gebruik
15 Dec 2015, 22:47
foto
De Doppler Radar staat op Zanderij. (Foto's: OW)


De Doppler Radar zal de meteorologische dienst ondersteunen in de vele uitdagingen die met het weer te maken hebben. Het apparaat zal kunnen voorzien in hoge kwalitatieve data die een ondersteuning zal zijn voor het samenstellen van weersverwachtingen op korte termijn en voor de toekomst voor wetenschappelijk onderzoek.

Directeur Sukarni Sallons-Mitro van de Meteodienst zegt dat ze ook optimaal gebruik willen maken van dit instrument en er het uiterste uit willen halen. “Want het is een dure investering.” De Vaisala Doppler Radar waarvoor uit de staatsbegroting 1,6 miljoen euro is betaald, is na bijna een jaar dinsdag in gebruik genomen. Zo´n 40 jaar geleden is de eerste radar voor de Meteorologische Dienst Suriname aangekocht. Deze heeft tot het begin van de jaren negentig gefunctioneerd en was het functioneel houden ervan niet meer rendabel door de hoge reparatiekosten.

Dit instrument maakt het volgens minister Siegfried Wolff van Openbare Werken mogelijk om gedetailleerde weerinformatie te voorspellen tot maximaal een half uur vooruit, wat de internationaal geldende norm is. “Met behulp van dit instrument kan vanuit Zanderij binnen een straal van 200 km, het weer gedetailleerd gemonitord worden.” Uit de verkregen gegevens kan een planning worden gemaakt voor tijdige bediening van sluizen en gemalen, waardoor er minimale wateroverlast ondervonden wordt, stelt de bewindsman bij de ingebruikname van de radar.

Voor de bediening van het nieuw weerinstrument zal het personeel getraind moeten worden. De eerste sessies zijn deze week begonnen, terwijl de volgende trainingen volgend jaar aanvangen. De trainingen zullen verder worden uitgediept, opdat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de radar en de mogelijke producten die hij biedt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May