Gajadien uit ernstige beschuldigingen naar staatsbedrijven
16 Dec 2015, 00:38
foto
Anton Paal interrumpeert Asiskumar Gajadien tijdens de begrotingsbehandeling dinsdagmiddag. (Foto: Raoul Lith)


De Staat Suriname heeft tientallen parastatale bedrijven, maar er is nauwelijks zicht op wat er daar gebeurt. "Zorgpunt is dat eenvoudige en verplichte jaarrekeningen door bepaalde bedrijven niet eens worden opgemaakt," constateerde Asiskumar Gajadien dinsdag tijdens de begrotingsbehandeling. Hij nam onder andere Grassalco, Surzwam, EBS en SWM onder vuur. Ook had hij indringende vragen over Tranquilio mining NV, een goudconcessie aan de Saramaccarivier.

Deze concessie was van Goldenstar en is verkocht aan Newmont. Deze is volgens Gajadien tijdens de vorige regeerperiode onder druk ontnomen door Natuurlijke Hulpbronnen. De concessie is tegelijkertijd uitgegeven aan Tranquilio mining NV. Op een bepaald moment zijn twee zakelijke rechten gevestigd op deze concessie. "Mogen wij deze stukken van de minister alsnog krijgen. Want het antwoord van de president roept juist vraagtekens op niet alleen, maar duidt meer een corruptieve denkwijze van hem aan door aan te geven dat als hij informatie geeft dat de multinational in problemen zou komen. Dus de president werkt niet mee aan good governance," meent Gajadien. President Desi Bouterse zei tijdens de beantwoording van vragen gesteld bij de algemene politieke beschouwingen dat hij achter gesloten deuren deze kwestie wil behandelen. Volgens hem zouden lokale toppers van 'de multinational' in problemen kunnen komen als zaken boven water zullen komen.

Onderzoek parastatalen
Gajadien gaf aan dat Grassalco op basis van de delfstoffenovereenkomst royalty's ontvangt van Iamgold. Verder zijn er ook opbrengsten uit steenslag, zandsoorten en goud. "Dit bedrijf zou winst moeten boeken, dus dividend aan de staat. Nergens zien wij dit, terwijl dit bedrijf diverse activiteiten ontplooit. Het Assembleelid wil openheid en hij vindt dat op de begroting de post dividend standaard voor alle parastatale bedrijven opgebracht moet worden, ook al wordt het cijfer 0 ingevuld.
"Een ander zwaar zorgkindje is het bedrijf Surzwam. Er zijn zoveel onregelmatigheden die hebben plaatsgevonden, maar alles wordt met de mantel der liefde bedekt en verzwegen." De Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) zou worden ingezet, maar intussen gaat alles normaal door.

"Op eens is dit bedrijf ook importeur/leverancier van chemicaliën geworden. Olie wordt als projectkosten geboekt en tegelijkertijd wordt olie betrokken via de pompen van het ministerie van Openbare Werken. Er wordt ook als onderaannemer gewerkt voor bedrijven en niet alles wordt geboekt of niet de juiste inkomsten. Aan de minister vraag ik dat naast het laten doen van een CLAD onderzoek, nog de financiële verslagen van Surzwam ons te doen toekomen. Verder zien we dat LVV zoveel chemicaliën inkoopt waarbij nog onduidelijk is wat ermee gebeurt. Mogen wij een overzicht van wat gekocht is en wat ermee gebeurt. Eigenlijk vraag ik de minister van financiën een clad onderzoek te laten instellen bij LVV naar aankoop en uitgifte van chemicaliën alsmede chemicaliën ingekocht," zei Gajadien. Ook de pelmolen die gekocht is, werd opnieuw bekritiseerd. Gajadien wil de notariële akte zien.

Diverse Assembleeleden interrumpeerden Gajadien. Rabin Parmessar (NDP) en Anton Paal (PALU) merkten op dat het Assembleelid met stelligheid ernstige beweringen doet. Zij vinden dat hij naar de procureur-generaal moet gaan als hij de bewijzen heeft. "Hij praat in absolute termen dat er gestolen is," merkte Parmessar op. Paal voerde aan dat Gajadien in De Nationale Assemblee ongestraft beweringen kan doen. Als zaken werkelijk zo ernstig zijn, moet hij de mensen laten opsluiten door naar de procureur-generaal te stappen. Gajadien antwoordde dat hij niet zal meewerken om het Assembleelidmaatschap te degraderen. Hij heeft zaken naar voren gebracht en wenst antwoord van de regering. "Komt u zeggen dat het niet zo is. Als u niets te verbergen hebt, komt u met de informatie," daagde Gajadien de regering uit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May