Belfort slaat alarm over laboratorium AZP
15 Dec 2015, 11:19
foto
Assembleelid Edward Belfort (uiterst links) vanmorgen in De Nationale Assemblee. (Foto's: Raoul Lith)


Assembleelid Edward Belfort (ABOP) heeft vanmorgen alarm geslagen tijdens de begrotingsbehandeling. Hij deelde mee dat het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in een crisis verkeert. Er zijn volgens hem geen reagentia. Staande de vergadering vroeg vicepresident Ashwin Adhin om in te gaan op deze kwestie. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid bevestigt dat de situatie ernstig is, maar hij deelde mee dat tot eind januari de voorraden in het laboratorium aanwezig zijn. Volgens de bewindsman is er geen crisissituatie.

De minister deelde mee dat AZP miljoenen achterstanden heeft. Het ziekenhuis moet geld ontvangen van verzekeringsmaatschappijen. Er is een dispuut over facturen, waardoor deze kwestie nog niet is afgehandeld. Daarnaast is de overheidsbijdrage sinds twee jaar nihil, na de wet invoering Basiszorgverzekering.

De directie van AZP heeft ervoor gezorgd dat noodzakelijke voorraden er zijn. Besloten is om andere betalingen niet te doen om het laboratorium te kunnen voorzien van middelen. Door dit besluit zijn andere verplichtingen weer niet nagekomen.

Na het antwoord van de bewindsman was Belfort duidelijk niet tevreden. Hij blijft erbij dat hij harde informatie heeft van patiënten die niet behandeld kunnen worden door specialisten omdat er gebrek is aan onder andere reagentia. Deze informatie heeft hij vanmorgen nog gekregen. De minister is volgens hem duidelijk niet goed geïnformeerd. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat het parlement ook op onderzoek zal uitgaan. Zij merkte op dat de minister werkt met informatie die hij formeel heeft gekregen. Simons vroeg Pengel om nog een keer na te gaan wat de actuele situatie is. Indien er problemen zijn, kunnen er dan worden maatregelen worden getroffen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May