Jarige Staatsolie hervat dieselproductie dinsdag
13 Dec 2015, 00:01
foto
De kosten die begroot waren en de uiteindelijke realisatiecijfers. Het Raffinaderij Expansie Project heeft uiteindelijk US$ 121 miljoen meer gekost.


Staatsolie heeft 60.000 barrels diesel en 3000 vaten gasoline in voorraad. Sinds vorige week maandag is de raffinaderij door de stroomuitval van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) niet in bedrijf. De raffinaderij zal vanaf dinsdag weer in productie zijn. Per dag wordt er in deze fase 5,500 barrels diesel geproduceerd. De retail gebruikt 2,300 barrels op dagbasis. Vanaf donderdag zal per dag 1500 barrels gasoline vervaardigd worden. De behoefte aan gasoline is dagelijks 4000 barrels. Dit deelt Rudolf Elias, waarnemend algemeen directeur van Staatsolie, mee aan Starnieuws. Vandaag bestaat het staatsbedrijf 35 jaar. Later op de dag wordt het voertuig van president Desi Bouterse op het hoofdkantoor van Gow2 getankt met benzine van Staatsolie.

Elias legt uit dat hoewel het dochterbedrijf Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) NV leverancier is van energie, de raffinaderij verbonden is aan het net van EBS. Als de hoogspanning van Afobaka uitvalt, schakelen SPCS en EBS automatisch uit. De powerplant start binnen een uur op, maar de raffinaderij neemt tien tot twaalf dagen om weer in productie te zijn.
Gow2, de dochtermaatschappij van Staatsolie, wordt voorzien van diesel en gasoline. Voorlopig zal de Staatsolie gasoline alleen bij de pomp aan de Van ’t Hogerhuystraat verkrijgbaar zijn.

Vanaf 2011 is door Staatsolie US$ 981 miljoen geïnvesteerd in verschillende projecten. Het doel van deze investering is om de capaciteit van de raffinaderij van 7,000 barrels naar 15,000 barrels per dag uit te breiden. Het bedrijf produceert hoogwaarde diesel en gasoline. De realisatie van het project heeft uiteindelijk US$ 121 miljoen meer gekost. Elias geeft aan dat constructiewerkzaamheden in eigen beheer uitgevoerd zijn, waardoor US$ 200 miljoen bespaard is. De hoofdaannemer Saipem uit Italië had initieel US$ 1,2 miljard gevraagd voor het contract omdat het risico heel hoog ingeschat was.

Nu de bouw voltooid is, zullen 15 specialisten van Saipem en 30 andere deskundigen de 250 werknemers van Staatsolie nog een jaar opleiden om alle ingewikkelde equipment en modules te kunnen beheersen. Ongeveer 2.800 mensen waren werkzaam op de piek van het project. Hiervan was meer dan 70% Surinamers. Ruim 120 lokale bedrijven en leveranciers waren betrokken bij de bouw.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May