Mondiaal historisch klimaatakkoord aangenomen
12 Dec 2015, 18:06
foto
Het klimaatakkoord is met gejuich ontvangen. (Foto´s: Reuters)


Op de 21 klimaatconferentie in Parijs is een wereldwijd klimaatakkoord vandaag bezegeld. Daarmee wordt een historische transformatie ingezet van op fossiele brandstoffen gebaseerde economie in tientallen jaren in een poging de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De overeenkomst komt aan het eind van het warmste jaar ooit en na vier jaar beladen VN-gesprekken waarbij de belangen van de rijke landen vaak voorrang genoten boven die van de armen. Ook de kwetsbaarheid van eilandstaten tegen opkomende economische grootmachten heeft een rol gespeeld.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, had slechts enkele minuten nog om het klimaatakkoord aangenomen te verklaren. Er volgde daarop een staande ovatie en werd gefloten door afgevaardigden uit bijna 200 landen.
"Met een kleine hamer kun je grote dingen bereiken," zei Fabius, terwijl hij de overeenkomst las. Verrassend veel waarnemers hebben zich uren schrap gezet voor de discussie naar aanleiding van de twee weken van moeizame onderhandelingen.

Het akkoord is het eerste echte wereldwijd klimaatakkoord waarbij zowel rijke als arme landen hun uitstoot moeten verminderen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er wordt een ingrijpend lange termijn doel uiteengezet om door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen in deze eeuw te beperken. Het creëert ook een systeem om landen aan te moedigen de nationale inspanningen om de uitstoot terug te dringen te vergroten. Het akkoord voorziet ook in miljarden dollars om arme landen te helpen om te gaan met de overgang naar een groenere economie.

“Ambitieus en evenwichtig, een historisch keerpunt,” was de beschrijving van Fabius voor het akkoord. De definitieve overeenkomst is in wezen onveranderd ten opzichte van een ontwerp dat eerder op de dag was bekendgemaakt. Het omvat een meer ambitieuze doelstelling om de stijging van de temperatuur "ver onder 2°C te beperken. In 2010 was de doelstelling om de stijging tot 2°C te beperken. Wetenschappers vrezen dat als de temperatuur met 2°C stijgt, dat een omslagpunt zou kunnen zijn van het klimaat.

In sommige opzichten is de klimaattop begonnen met de zekerheid op het succes. 187 Landen hebben gedetailleerde nationale plannen voor de manier waarop zij de stijging van de uitstoot van broeikasgassen, de verbintenissen die de kern van de Parijse deal bevatten, ingediend. Terwijl elk land deze maatregelen op zijn eigen wijze nastreeft, maakt de overeenkomst gemeenschappelijke visie en de manier van handelen –waar jaren over is gesteggeld hoe vooruit te komen- definitief.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May