Mijnals heeft geen hoge dunk project Sandew Hira
13 Dec 2015, 06:18
foto
Oud-militaire topper Chas Mijnals.


Chas Mijnals heeft geen hoge dunk van Sandew Hira’s waarheidsvindingproject. De gesprekken tussen Hira en Desi Bouterse, die in vier delen op de STVS is uitgezonden, bekoren hem evenmin. Mijnals heeft bij de tweede uitzending geconstateerd dat er onwaarheden worden verteld. Hij betwijfelt ook of Hira in staat is de waarheid te achterhalen.

Mijnals die stelt de ‘bedenker en planner’ van de machtsovername in 1980 te zijn, vindt de actie van Hira en de gesprekken niet juist. “Wanneer een juridisch proces al loopt denk ik niet dat het tot enig nut zal leiden om een dergelijk gesprek te hebben zoals Hira dat gedaan heeft,” zegt Mijnals. “Deze stap is niet goed. Hira is maar één man en heeft geen onderzoeksapparaat achter zich dat in staat is om zoveel informatie te verzamelen én zulke vragen te stellen die relevant genoeg zijn om werkelijk achter de waarheid te komen,” haalt Mijnals aan. “Dat is hij niet, dat is ook niet gebeurd. Het gesprek lijkt meer op een onderonsje. Dit is niet iets dat ik verzin. Dat is de algemene mening ook, dat het onjuist was.”

Het uitblijven van hulp uit Zuid-Afrika bij dit project is te wijten aan de een mans actie van Hira meent Mijnals. “Als het was dat de regering in Suriname ondersteuning zou zoeken bij Zuid-Afrika om tot waarheidsvinding te komen, denk ik dat de Zuid-Afrikanen eerder daartoe bereid zouden,” merkt Mijnals op. “Niet wanneer één persoon op basis van eigen initiatief dat zou doen, zonder dat je over een apparaat beschikt om dit te kunnen onderbouwen en te ondersteunen.” Mijnals vraagt zich af hoe Hira uitspraken gaat toetsen op juistheid. De gevolgen van de uitspraken en beweringen kunnen ook gevolgen gaan hebben op het rechtsproces dat ondertussen weer is aangevangen, voorspelt Mijnals.

De oud-militair heeft twee keer contact gehad met Hira, deelt hij mee. “In feite heeft hij me niet benaderd. Ik heb hem zelf gebeld,” geeft hij aan. “Ik heb hem een heleboel voorgehouden maar ik heb helaas niks terug gezien.” Mijnals ziet geen heil in de onderneming van Hira. De enige waarheid die naar boven moet komen volgens de oud-militair, nu advocaat, is als Bouterse toegeeft dat hij wel betrokken is geweest bij de decembermoorden. Anders heeft het de hele actie geen zin gehad. “Dus het geheel was voor mij..., ik heb twee gesprekken gehad en na het tweede gesprek was ik teleurgesteld,” deelt Mijnals mee.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May