Misiekaba wil aanpassing comptabiliteitswet ter bestrijding corruptie
04 Nov 2010, 08:00
foto


Assembleelid André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) wil dat regering en parlement komen tot een aanpassing van de comptabiliteitswet op het stuk van onderhandse gunningen. Volgens de parlementariër is de huidige wet, die onderhandse gunningen toestaat, niet transparant genoeg. Hierdoor wordt corruptie in de hand gewerkt.

Misikaba heeft een interpellatievoorstel ingediend bij de leiding van het parlement. “De wet is zoals het nu is voor meerdere uitleg vatbaar en dat moeten we niet hebben. We moeten werken aan een transparante wetgeving die duidelijk is over de urgentie van het project en hoe dat getoetst moet worden”, zegt de parlementariër aan Starnieuws.

Extra voorzieningen
“Elke minister zal argumenten vinden om te zeggen dat in het belang van het land de onderhandse gunning nodig is geweest”, zegt Misikaba. Naast het aanpassen van de comptabiliteitswet zal een parlementaire commissie in het leven geroepen moeten worden die de onderhandse gunning toetst aan de urgentie ervan.

De interpellatie van Misiekaba heeft te maken met de onderhandse gunning op het ministerie van Openbare Werken waar werkzaamheden voor ruim SRD 650.000 onderhands zijn gegund aan ‘vertrouweling’ Consultancy Partners Oostwijk.

Misiekaba zegt dat de ophef vanuit de oppositie over de onderhandse gunning op OW, een partijpolitieke tint heeft. “Als parlementariër ben ik het met ze eens, maar ze doen alsof zij helemaal vrijuit gaan. Ik haast me te zeggen dat twee fouten één niet goed maakt, maar dit is een politieke kwestie”, zegt de volksvertegenwoordiger.

Miljoenen besteed
Hij somt een lijst op waarin door de vorige regering tussen februari 2010 tot voor de verkiezingen in mei er voor miljoenen onderhandse gunningen zijn verstrekt. Een daarvan is de asfaltering van de Martin Lutherkingweg voor ruim US$ 4,8 miljoen. In februari zijn er ook onderhandse gunningen geweest waar volgens Misiekaba de urgentie ervan discutabel moet worden genoemd.

De wet zegt dat ministers tot een bedrag van SRD 4000 geen toestemming van de raad van ministers (rvm) nodig hebben om die te besteden. Er is ook geen openbare inschrijving nodig. Tot SRD 30.000 is er toestemming nodig van de raad van ministers. Boven 30.000 moet een openbare aanbesteding worden gehouden. Is er sprake van een urgentie dan mag de minister afwijken van een openbare aanbesteding, na toestemming van de rvm en de president.

(Tekst: Wilfred Leeuwin/foto: Ramon Keijzer)

Assembleelid Andre Misiekaba
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May