Klimaatverandering is meer dan milieuprobleem
12 Dec 2015, 08:12
foto


Klimaatverandering in Suriname, de maatregelen voor het weerbaar maken tegen de zeespiegelstijging en de uitkomsten van de laatst gehouden klimaattop in Parijs. Deze onderwerpen worden 16 december besproken in TBL Cinemas. De bijeenkomst wordt georganiseerd door WWF-Guianas en Conservation International Suriname.

De organisatoren menen dat niet alleen de Surinaamse overheid, maar ook lokale gemeenschappen, jongeren, ondernemers en niet gouvernementele organisaties een belangrijke rol moeten spelen in het creëren van een klimaatbestendige toekomst voor Suriname. Al deze partijen zijn uitgenodigd voor deelname aan de bijeenkomst.

Suriname kwetsbaar
Laurens Gomes, Country Representative van WWF-Guianas, zegt dat Suriname in de top tien van de meest kwetsbare landen staat als het gaat om zeespiegelstijging. “Suriname heeft een laaggelegen kuststrook en daarom zijn we kwetsbaar voor overstromingen, die onder andere zullen leiden tot verzilting van zoetwaterbronnen. Bijna tachtig procent van de Surinamers woont in het kustgebied en wordt hierdoor bedreigd”, geeft hij aan.

Het nieuwe klimaatverdrag, dat gisteren in Parijs is ondertekend, treedt vanaf 2020 in werking. In de komende vier jaar zullen de regels om de doelstellingen van het verdrag te bereiken, worden vastgesteld. John Goedschalk, directeur van CI-Suriname, meent dat alle sectoren in de samenleving actie moeten ondernemen om deze gezamenlijke uitdaging, het hoofd te kunnen bieden. “De verandering van ons klimaat heeft invloed op economische en sociale ontwikkelingen. Dit heeft rechtstreeks invloed op de nationale veiligheid en de stabiliteit van ons land”, zegt hij.

Toekomst veiligstellen
Sieuwnath Naipal, expert op het gebied van klimaatverandering en lid van de Surinaamse delegatie op de klimaattop in Parijs, zal een van de sprekers zijn tijdens de bijeenkomst. Naipal: “Met de huidige beschikbare technieken en apparatuur, kennis en kunde, zijn we behoorlijk in staat ons aan te passen en veerkracht op te bouwen in de strijd tegen klimaatverandering. Nu is de tijd gekomen om samen op te trekken, niemand mag achterblijven en een ieder moet meedoen. Dit is de tijd om onze toekomst veilig te stellen.”

Van 10 tot en met 16 december is er in de hal van TBL cinemas, als onderdeel van de bijeenkomst een fototentoonstelling met natuurbeelden, de lancering van een korte film en de launch van een nieuw project van de Global Shapers Paramaribo hub.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May