Actie OBS gaat door ondanks geruststelling in DNA
11 Dec 2015, 00:00
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën donderdagavond in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


De ministers Gillmore Hoefdraad (Financiën) en Robert Peneux (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) hebben De Nationale Assemblee donderdagavond gerust kunnen stellen. Zij verzekerden het college dat alle bus- en boothouders uitbetaald zijn voor oktober. Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS), zei na de mededeling van de bewindslieden dat het niet waar is dat alle bus- en boothouders betaald zijn over oktober. Er zijn nog steeds leden die niet over hun geld beschikken. In de motie die aangenomen is, staat aangegeven dat alle leden over hun geld moeten beschikken. Themen zegt dat de actie vrijdag gewoon doorgaat.

Hoefdraad deelde mee dat hij en Peneux donderdagochtend gesproken hebben met hun financiële mensen. De laatste betalingen over oktober zijn volgens de bewindsman woensdag reeds gedaan aan alle bedrijven via de Centrale Bank van Suriname, naar de algemene banken. Hoefdraad zei dat Onderwijs noch Financiën een reçu hebben liggen over oktober. Themen zegt hierop dat er een bushouder in Nickerie over juli niet is uitbetaald. Andere bus- en boothouders hebben nog geen geld op hun rekening. Hoefdraad zei dat bushouder Kalloe, woensdag is uitbetaald. Themen deelt mee dat Kalloe donderdag half 1 over zijn geld kon beschikken. Hij blijft erbij dat niet de juiste gegevens zijn verstrekt aan De Nationale Assemblee.

Het proces
"Wij praten over 550 trajecten. Alles gebeurt in feite handmatig. Het zijn dozen, stapels van nota's die binnenkomen. We moeten heel minutieus te werk gaan. Er zijn veel fouten erin. Zaken moeten worden verduidelijkt. Nota's moeten worden teruggestuurd. Soms zijn bankrekeningen verkeerd. Bij mondjesmaat naarmate zij verwerken, komt het van Onderwijs naar Financiën. Hierdoor kan je niet alles en iedereen op de eerste dag betalen, maar het gebeurt in een proces. Wij hebben oktober achter de rug. Wij gaan kijken hoe de processen verder kunnen worden versneld en verbeterd. Over november zijn wij vandaag begonnen met de eerste betalingen. Men gaat met man en macht werken, opdat er toch wel voor 15 december alles kan worden uitbetaald," gaf Hoefdraad inzicht in het proces.

Hij zei dat enorm veel werk verzet moet worden om in 15 dagen van 550 trajecten zoveel nota's te verwerken en uit te betalen. De minister heeft begrepen dat vroeger het zo was dat november en december pas in januari werd uitgekeerd. "Maar gezien de druk die men op ons zet, en wij willen de kinderen niet zonder school laten, gaan wij ervoor zorgen dat wij november zo snel als mogelijk gecleard kunnen hebben. Themen zegt hierop dat de bus- en boothouders geen nota's indienen. Alles wordt opgemaakt door het ministerie van Onderwijs. Door de Adminstratieve dienst worden de bestelbonnen opgemaakt. Deze gaan naar de Technische Dienst. Na controle en handtekeningen worden de reçu's opgemaakt. Die worden weer gecontroleerd door de Administratieve dienst. Hierna gaat het naar de afdeling Financiën. Die stuurt het door naar de Centrale Betaaldienst. "Als er fouten worden gemaakt of alles handmatig gebeurt, daar hebben de bus- en boothouders niets mee te maken. Zij stellen geen nota's op. Dat alles gebeurt bij Onderwijs," legt Themen uit.

De OBS vindt dat alle bus- en boothouder tegelijk betaald moeten worden. Elke maand wordt er SRD 500.000 meer geautoriseerd. Hiermee wordt alvast een deel van de mensen betaald. Dit gebeurt willekeurig, merkt Themen op. Er is geen transparantie. "Wij willen dat het juiste bedrag geautoriseerd wordt. Het gaat om ongeveer SRD 4 miljoen per jaar. Door enkelen wel te betalen en anderen niet, wordt verdeel en heers in de hand gewerkt. Daarom is in de motie gesteld dat alle leden betaald moeten worden, want wij willen niet dat er verdeeldheid wordt gezaaid," stelt Themen. Hij blijft erbij dat een verkeerde voorstelling van zaken worden gegeven. Het is volgens hem ook niet waar dat geld van november in januari wordt betaald. Dat is vorig jaar ook niet het geval geweest. "Er liggen stukken bij de banken al acht tot negen dagen die nog niet zijn betaald."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May