Rechter dirigeert RGM-arbeiders aan het werk
10 Dec 2015, 15:26
foto


Kortgedingrechter Anand Charan heeft de Rosebel Goldmines Werknemers organisatie (RGWO) opgedragen een uur na de uitspraak te instrueren het werk volgens het werkrooster te hervatten. Het is de bond ook verboden werknemers aan te sporen of aan te zetten inbreuk te plegen tegen de concessierechten van de Canadese multinational.

Lloyd Read, voorzitter van de RGWO, spreekt van een dieptepunt voor de totale vakbeweging. Hij is op weg naar Brokopondo om de arbeiders toe te spreken en hen te zeggen het werk te hervatten volgens de voor hen geldende werkschema’s. Op het niet nakomen van het vonnis staat een dwangsom van SRD 250.000 per dag tot een maximum van SRD 2,5 miljoen.

Ook is RGWO veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van het kort geding. Read spreekt van een verregaande uitspraak van de rechter. Hij vraagt zich af wat de positie van het stakingsrecht dan is. Hij vindt dat de vakbond totaal beperkt wordt en niets mag doen. Ofschoon de vakbondsleider het niet eens is met de uitspraak van de rechter, zal hij die respecteren “we leven immers in een rechtsstaat, daarvoor hebben we gekozen.”

Vanavond zijn partijen bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. Read had gehoopt dat de uitspraak morgen zou zijn, zodat de raad de mogelijkheid had om in het geschil tussen de RGWO en de RGM-directie zijn visie te geven. Ofschoon Read vindt dat de uitspraak van vandaag een klap is in het gezicht van de totale vakbeweging, zegt hij: “in elke strijd heb je tegenslagen. We zullen er kracht uit putten en uitkijken naar andere mogelijkheden.”

De RGWO en de directie van Rosebel Goldmines NV liggen met elkaar overhoop over de wijze van afvloeiing van arbeiders en de desavouering van de bemiddelingsraad door de directie van RGM. De werknemers hebben sinds 1 december het werk neergelegd. Het totale productieproces is stopgezet. Het bedrijf lijdt minimaal US$ 1 miljoen verlies per dag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May