Ravaksur vraagt aandacht voor RGM-en Suralco-arbeiders
09 Dec 2015, 08:16
foto


Ravaksur heeft de aandacht van president Desi Bouterse gevraagd voor het machtsvertoon van gewapende eenheden in de kwestie van de Rosebel Goldmines (RGM) –arbeiders. De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) heeft dinsdag vervolggesprekken gevoerd met het staatshoofd.

Ravaksur-woordvoerder Errol Snijders zegt aan Starnieuws dat het een goed gesprek was. Over de gewapende eenheden bij RGM heeft de president volgens hem aangegeven dat de leiding van het goudbedrijf om assistentie had gevraagd. Snijders heeft daarbij benadrukt dat de stakers geen criminelen zijn. Hij heeft de bijzondere aandacht van het staatshoofd gevraagd voor deze kwestie. President Bouterse stelt dat hij geen enkel bedrijf –ook geen multinational- zal toestaan om de geldende regels te overtreden. Hij staat in deze zaak achter de werknemers van het bedrijf, “behalve als zij vernielingen aanrichten.” Snijders, zelf voorzitter van De Moederbond, heeft het staatshoofd erop gewezen dat zij hun verantwoordelijkheid kennen en geen schade zullen toebrengen aan het bedrijf waar zij hun brood verdienen.

Ravaksur zegt dat zowel de vakbeweging als de regering met de neus op de RGM-kwestie moet zitten. Partijen moeten volgens Snijders weer naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. Intussen is bekend dat zowel de vakbond bij RGM als de directie van het bedrijf zijn uitgenodigd voor een tweede gespreksronde bij de Bemiddelingsraad. De actie bij het Canadese goudbedrijf duurt al een week.

Ook de kwestie van de Suralco-arbeiders is aangekaart. Ravaksur vindt dat moet worden gekeken naar hoe de regering en de vakbeweging de gevolgen van het afvloeien van deze groep werknemers moet opvangen. De vervolggesprekken hebben zich verder geconcentreerd rond de belastingverlagende maatregelen, compensatie maatregelen en de lonen van de ambtenaren. “We willen ook discussiëren over hoe de regering haar belastingen efficiënter kan innen, om zo haar inkomsten te verhogen.”

Afgesproken is dat partijen op zeer kort termijn met elkaar gaan zitten om concreet te praten over de compensatie maatregelen. Intussen is het afwachten wat in de commissies Energie en Sociaal Vangnet van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen wordt gedaan. “Er moeten voorstellen komen over hoe te compenseren en daar zullen we onze gedachten over laten gaan.” Ravaksur heeft in de commissie Sociaal Vangnet drie leden zitten: Roy Haverkamp, Claudette Etnel en Oemsalma Rodjan. In de Energie commissie zitten namens de raad Michael Miskin, Sonny Chotkan en Armand Zunder.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May