Flemming: Die andere slachtoffers willen ook erkenning
09 Dec 2015, 00:45
foto
Madzy Flemming, nabestaande. (Foto: René Gompers)


De ‘andere’ nabestaanden en slachtoffers van politiek geweld tijdens de militaire periode willen ook erkenning van hun leed, gerechtigheid en eindelijk rust hebben. “Natuurlijk irriteert het mij als mensen het alleen maar over 8 december hebben en ze hem (Sandew Hira) vragen hoe hij zich voelt. Waarom vraagt niemand hoe ik mij voel?” roept Madzy Flemming boos. ““We moeten gezamenlijk tot de vrede komen. Wij willen ook kransen leggen bij het monument van Gerechtigheid & Vrede, maar we mogen er niet bijzijn omdat we van de Binnenlandse Oorlog zijn.” Fleming heeft haar man verloren in de Binnenlandse oorlog. Hij was militair.

Flemming heeft samen met Sandew Hira het ‘Comité van Nabestaanden en slachtoffers van alle processen van geweld sinds 1980’ opgericht. Hira is jongere broer van John Baboeram, een van de 15 mannen die op gruwelijke wijze op 8 december 1980 is vermoord. Hira geeft aan dat de decembermoorden niet uit de lucht zijn komen vallen en dat het begrijpen van de gebeurtenissen voor en na die datum van belang is om deze periode, die de natie al langer dan 30 jaren in de greep heeft, af te sluiten. Flemming en Hira hebben een handreiking gedaan naar 8 december nabestaanden en wilden heel graag aanwezig zijn bij de herdenkingsdienst, maar werden niet uitgenodigd.

Flemming, die voor het grootste deel van de persconferentie stil zat, barstte op een gegeven moment in woede uit. “De 15 slachtoffers zijn al begraven maar er zijn nog tientallen die spoorloos zijn. Mijn man is al dertig jaren dood maar ik mis hem nog elke dag,” gaf ze aan. “Op dit moment dat jullie nu bezig zijn zie ik zijn lijk weer in het mortuarium, kapot geschoten gezicht, opengeschoten lichaam, onherkenbaar.” Flemming brengt elk jaar met haar kinderen bloemen en andere stukken naar het graf van ‘papa en zijn vrienden.’ Flemming heeft uitgehaald naar Nederland “dat dit heeft veroorzaakt, die achter de mensen van 8 december stonden, die onze kinderen vernietigd heeft.”

“Ik heb niets tegen de nabestaanden van 8 december,” benadrukt Flemming. “Ik heb ook vrienden daar. “Ik heb het met die mensen die hen vertegenwoordigen, zij zijn niet eerlijk bezig. Hun woordvoerder Hugo Essed, bijvoorbeeld. Hij moet het volk minder opstoken, hij moet ook aan ons denken en zeggen dat hij ons de hand reikt.” Flemming deelt mee dat ze de hoofdrolspelers van het politiek geweld, Desi Bouterse en Ronnie Brunswijk bereid is te vergeven. “Het zijn mensen, ze hebben fouten gemaakt. Ik ben van huis uit christen, af en toe vergeet ik dat, maar als christen moet ik ze kunnen vergeven.” Er zijn meer dan 400 doden gevallen tijden de Binnenlandse Oorlog. Velen worden nog steeds vermist.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May