Hira richt Comité van Nabestaanden en slachtoffers op
08 Dec 2015, 11:14
foto
Sandew Hira tijdens zijn persconferentie vandaag in Residence Inn. (Foto: Ranu Abhelakh)


Sandew Hira heeft op een vandaag gehouden persconferentie de oprichting aangekondigd van een Comité van Nabestaanden en slachtoffers van alle processen van geweld sinds 1980. Hij heeft verslag gedaan van het gesprek met president Desi Bouterse op Brokobaka, gehouden op 28 en 29 november. Het gesprek met Bouterse is een onderdeel van een politieke oplossing voor spanningen in de gemeenschap. "Ik zet me in voor een samenleving waarin er geen plaats is voor een dubbele moraal t.a.v. de rechtsstaat," stelt Hira.

Het gesprek met de president heeft ongeveer zes uur geduurd. Van dit materiaal zijn vier uitzendingen gemaakt die vanaf vanavond om 22.00 uur in vier afleveringen bij de STVS te zien zullen zijn. Van dinsdag tot en met vrijdagavond wordt een aflevering vertoond om 22.00 uur en herhaald op de volgende dag om 12.00 uur ‘s middags.

Hira heeft gesprekken gevoerd met nabestaanden en slachtoffers van alle processen van geweld. Madzy Flemming heeft zich bereid verklaard om samen met hem een comité op te richten van slachtoffers en nabestaanden van alle processen van geweld. "Haar man is vermoord tijdens de Binnenlandse Oorlog. Zij was vanuit het leger één van de mensen die belast om de boodschap te brengen aan nabestaanden van de militairen die zijn omgekomen. Op de eerste bijeenkomst was zij uitgesproken kritisch naar mij toe als deel van de groep van nabestaanden van 8 december. We hebben drie keer uitgebreid gesproken met elkaar. Ik ben blij dat ze bereid is om samen met mij het Comité van Nabestaanden en slachtoffers van alle processen van geweld sinds 1980 op te zetten en te trekken," deelt Hira mee.

Doel van het comité is tweeledig
Ten eerste wordt er een gezicht gegeven aan alle mensen die vermoord zijn en de nabestaanden een hart onder de riem steken. Het Comité wil dat hun leed erkend wordt door hun verhalen te verzamelen en te publiceren.
Ten tweede, wil het Comité een aanspreekpunt zijn voor de overheid en internationale organisaties voor beleid. Onderwerpen waarover het Comité in de toekomst zullen praten zijn:
• De instelling van een dag van nationale rouw, waarbij alle doden en slachtoffers van politiek geweld worden herdacht. We zijn in de beginfase van het denkproces hierover.
• De verbinding van families van slachtoffers van politiek geweld om ervaringen uit te wisselen en het leed erkend te krijgen.
• De mogelijkheid van compensatie voor het leed.
• De kwestie van herdenken, gedenken en vastleggen in de geschiedenisboeken.

Hira gaat in op enkele opmerkelijke zaken die uit het gesprek met Bouterse naar voren is gekomen. Nederlandse regeringstoppers zouden smeergelden hebben aangeboden aan Bouterse.

U kunt de tekst van persconferentie hier downloaden.
pdf-icon.gif Persconferentie_van_8_december_2015.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May