Spoedoverleg Ravaksur met regering over Rosebel
06 Dec 2015, 00:03
foto


De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) heeft zaterdag een spoedbijeenkomst gehad met vicepresident Ashwin Adhin over de kwestie bij Rosebel Goldmines NV (RGM). Bij het gesprek dat Ravaksur had aangevraagd, zaten aan de regeringsadviseurs Errol Alibux en Jules Wijdenbosch, vertegenwoordigers van de vakbond bij RGM en minister Soewarto Moestadja van Arbeid.

De bond heeft nogmaals uit de doeken gedaan waar de schoen wringt in deze kwestie. Desavouering van door de regering ingestelde instituten en het sturen van tot de tand bewapende politie-en legereenheden om de stakers van het bedrijfsterrein te ontruimen. Errol Snijders, woordvoerder van Ravaksur, zegt aan Starnieuws dat hij een dringend beroep heeft gedaan op de regering om de gewapende troepen terug te roepen van het gebied “omdat er absoluut geen reden is om zwaarbewapende manschappen daar te plaatsen.”

Hij zegt dat hij de gevoelens van de arbeiders van RGM begrijpt dat zij zich bij het optreden van deze gewapende eenheden, in de steek gelaten voelen door de regering. “Ja, dan wordt je boos als je merkt dat je eigen mensen tegen jou worden ingezet. En dan krijg je uitspraken als ‘weg met de regering’.” Snijders zegt dat het ministerie van Arbeid partijen heeft opgeroepen om donderdag weer bij de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname te verschijnen. Hij vindt dat te laat en heeft gevraagd als de raad partijen eerder kan ontvangen, omdat het niet alleen gaat om de arbeiders en de directie van RGM, maar de actie treft het land.

“Het gaat niet om de arbeiders alleen, het gaat om het stopzetten van de goudproductie. Het is dan niet meer dan billijk dat beide partijen hun verantwoordelijkheden nemen,” zegt de woordvoerder van Ravaksur. Een punt waarvoor hij ook bijzondere aandacht van de regering heeft gevraagd is de kwestie van de 12-urige werkdag. Minister Moestadja moet in opdracht van vicepresident Adhin uitzoeken hoe de toestemming van de 12-urige werkdag is gelopen. Er moet worden onderzocht of de toestemming gestoeld is op de geldende arbeidswetgeving en hoe valide die toestemming is.

Snijders benadrukt dat het nooit zo kan zijn dat een instituut dat bij wet is vastgesteld, wordt genegeerd. “Bedrijven hebben in hun cao opgenomen dat partijen bij geschillen eerst naar de Bemiddelingsraad gaan, alvorens zij andere handelingen plegen. En de cao is een stukje wet, die kan je niet met de voeten betreden.” Hij heeft de regering erop gewezen dat zij nog niet aan bod is om te praten met partijen. Die moeten volgens de Ravaksur-woordvoerder terug naar de BR.

Zowel Snijders als Lloyd Read die de bond bij RGM leidt, hebben een goed gevoel over het gesprek met de regeringsvertegenwoordigers. De bond is gevraagd te blijven rapporteren naar Ravaksur, terwijl deze van de regering hoopt te vernemen wat er verder zal gebeuren. Ravaksur heeft zich bij monde van Snijders geschaard achter de stakende arbeiders van RGM. Eerder heeft minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen gezegd dat de regering gaat voor de Surinaamse zaak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May