Trust Bank legt basis voor islamitisch financieren
05 Dec 2015, 17:35
foto
Khaled Al-Aboodi, chief executive officer van de ICD en Maureen Badjoeri, algemeen directeur van de Trust Bank, plaatsen hun handtekening. (Foto's: Raoul Lith)


De Trust Bank NV en de Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD) hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. James Rasam, lid van de Supervisory Board, zegt dat er veel voordelen zijn binnen deze overeenkomst. Op micro niveau is het voordeel van het introduceren van islamic finance in Suriname die broederschap in ondernemen - in kapitaal - zal brengen.

"Deze samenwerking gaat ondernemers werkelijk helpen om hun idee, hun initiatief te verwerkelijken op een broederlijke manier,” legt Rasam uit. Het is niet alleen het geven van een lening of het verstrekken van geld, dan zijn we er klaar mee. Het islamitisch financieel systeem verbiedt rente, zoals ook vastgelegd is in de Quoran. Dit geldt in alle religiën en het systeem is daarom ook beschikbaar voor eenieder. Daarvoor in de plaats is winstdeling maar ook risicodeling tussen de financier en ondernemer. Omdat de bank ook risico loopt, zal ze er alles aan doen opdat zo’n ondernemer geen verlies lijdt. Dit wijkt af van het traditionele bankieren.

Duw in de rug
Maureen Badjoeri, algemeen directeur van de Trust Bank, zegt dat het doel van de overeenkomst niet alleen de groei van de Trust Bank voor ogen heeft, maar ook om de Small and Medium Enterprises (SME’s) een duw in de rug te geven. “Als je als land alleen maar afhankelijk bent van commodities zoals olie, goud en bauxiet met de daling van de wereldmarktprijs, dalen direct onze inkomsten drastisch.” De algemeen directeur zegt dat het daarom belangrijk is om te werken aan diversificatie van de economie door deze bedrijven te ondersteunen.

Uit onderzoek is gebleken dat de SME’s heel moeilijk toegang hebben tot kapitaal. Het doel van de bank is om deze bedrijven te voorzien en sterker te maken. "Het is niet alleen kapitaal verschaffen, maar we verlenen ook assistentie, ondersteuning aan de ondernemers. Je moet het nu juist doen. Je moet het niet alleen aan de overheid overlaten. Wij als private sector moeten initiatieven nemen en we hopen dat we de ondersteuning krijgen van het veld, waardoor wij dit project tot een succes kunnen maken.” Badjoeri onderbouwt dat de Trust Bank door de samenwerking met de ICD de mogelijkheid heeft om te putten uit hun expertise, kennis en kapitaal waardoor de bank kan uitgroeien en werken met internationale standaarden. Ze legt uit dat er een naam bijkomt, ‘Amana’, wat ook trust betekent, maar met een diepere inhoud. Het gaat niet slechts om vertrouwen tussen twee personen, maar geloof in de Almachtige.

Khaled Al-Aboodi, chief executive officer van de ICD, benadrukt dat de Trust Bank de eerste 'Sharia compliant bank', niet alleen in Suriname maar het heel Caribisch gebied en Zuid-America zal zijn. De focus is vooral gericht op de private sector. Al-Aboodi en Badjoeri hebben formeel hun handtekening geplaatst op de samenwerkingsovereenkomst.

De sectoren waar het komende jaar prioriteit aan gegeven zal worden,zijn gezondheidszorg gericht op medisch toerisme, landbouw, constructie en (export) handel en industrie. Het hoofdkwartier van de ICD ligt in Saudi Arabië en is een werkarm van de Islamic Development Bank.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May