Regionale autoriteiten betrokken bij uitvoering REDD+
05 Dec 2015, 08:19
foto
REDD+ informatie sessie voor DR- en RR-leden in Marowijne. (Foto's: Nimos)


Het Nimos betrekt verschillende groepen uit het maatschappelijk middenveld bij het uitvoeren van het REDD+ project. Dit project moet leiden tot duurzaam bosgebruik. De districtsraad- (DR-leden) en ressortraadsleden (RR-leden) vallen onder de categorie ‘lokale autoriteiten’, die informatie krijgen. Van 29 oktober – 3 december zijn ongeveer 151 DR- en RR-leden van Saramacca, Wanica, Commewijne, Marowijne, Para, Coronie, Nickerie en Paramaribo geïnformeerd over het programma.

De projectcoördinator van het REDD+ project, Madhawi Ramdin, zegt dat goede planning gepaard moet gaan met burgerparticipatie.”Vandaar dat de REDD+ sessies worden verzorgd tijdens de burgerparticipatie trainingen die in de verschillende districten worden georganiseerd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO)”. Op verzoek van de DR- en RR-leden zullen vervolgsessies gehouden worden om dieper op het programma in te gaan.

Voorheen lag de nadruk bij deze lokale autoriteiten om onderhoudsdiensten en sociale faciliteiten, terwijl er nu steeds meer nadruk ligt op ontwikkeling. Elk district heeft een eigen ontwikkelingsplan. Deze plannen, die op basis van de noden en mogelijkheden zoals aangegeven tijdens hoorzittingen zijn samengesteld, geven de ontwikkelingsstrategie per district weer, zegt het Nimos.

Het REDD+ proces creëert mogelijkheden voor de DR- en RR-leden om invulling te geven aan hun positie en rol op lokaal niveau in het kader van educatie, mobilisatie en terugkoppeling met het volk over duurzame ontwikkeling. Het uitwisselen van informatie, ervaringen en technische assistentie tussen de verschillende districten kan hierbij van belang zijn, bijvoorbeeld door een platform te creëren voor het uitwisselen van kennis en ervaringen als het gaat om bos gerelateerde zaken en duurzame ontwikkeling.

De DR- en RR-leden kunnen verschillende rollen vervullen binnen het REDD+ proces. Deze groep kan zowel zijn bijdrage leveren bij het ontwikkelen van de nationale REDD+ strategie als bij capaciteitsopbouw en informatie uitwisseling. Ook kunnen ze partner zijn in de uitvoering van de REDD+ strategie en deel uitmaken van het Major Group Collectief, zegt de Nimos-voorlichting.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May