Dermatologische Dienst start campagne tegen lepra
04 Dec 2015, 01:24
foto


Met het lanceren van de website www.derma.sr is het startsein gegeven voor de ‘Lepra Eliminatie Campagne’. Met de website, posters, folders, radio-en tvspotjes willen de Dermatologische Dienst, PAHO en het ministerie van Volksgezondheid de samenleving bewuster maken over de ziekte. Bij tijdig ontdekken kan een besmette persoon na een simpele kuur van tabletten, helemaal genezen.

Het uitroeien van de ziekte is moeilijker gebleken dan gedacht, geeft Ricardo Hu, waarnemend directeur van de Dermatologische Dienst, aan. De World Health Organisation heeft het doel bijgesteld; het aantal nieuwe gevallen moet heel laag gehouden worden, minimaal 1 op de 10.000 personen van de bevolking. “Dat betekent voor Suriname dat we elk jaar hooguit 50 gevallen mogen hebben,” deelt Hu mee. “Wij doen het momenteel goed met gemiddeld dertig nieuwe gevallen per jaar. Maar natuurlijk ga je altijd voor steeds minder. Vandaar deze campagne.”

De bevolking wordt op het hart gedrukt om elke vlek en elke knobbel op het lichaam nader te bekijken. De ziekte wordt overgebracht door de leprabacil. In vijfennegentig procent van de gevallen is het lichaam zelf in staat de ziekte te bestrijden en immuniteit op te bouwen. Besmetting vindt plaats bij langdurige blootstelling aan de bacil en regelmatig contact met een besmet persoon. De ziekte kan zich in twee maanden manifesteren, bij anderen kan het twintig jaren duren voordat de klachten zich hebben ontwikkeld. De huid en zenuwen worden zodanig aangetast dat er misvormingen kunnen ontstaan aan lichaamsdelen. Men mag zich gratis laten onderzoeken bij ‘Derma’ aan de Tourtonnelaan. Op de site wordt ook aangegeven waar men op moet letten bij zelfonderzoek.

Met de website wordt ook de drempel verlaagd voor een bezoek aan de Dermatologische dienst. “Tegenwoordig is alles en iedereen online bezig. Dit speelt daarop in,” haalt dermatoloog Karin Sewpersad aan. “Op de site vindt men alle informatie over lepra, de symptomen ervan en wat te doen als men het bij zichzelf ontdekt. Men hoeft zich niet te schamen of bang te zijn om naar de dienst te stappen. Alles wordt vertrouwelijk afgehandeld.” De campagne zal in verschillende talen gevoerd worden waaronder Portugees. Brazilië is nummer drie op de wereldlijst van landen met de meeste lepragevallen. “De kans is groot dat tussen de Brazilianen er ook leprapatiënten zitten,” merkt Hu op. “We zien ook op de poli dat er Brazilianen komen die lepra hebben. Ze hebben natuurlijk niet alleen contact met elkaar, maar ook met Surinamers.” Op de website kan men ook voor de andere diensten van ‘Derma’ terecht.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May