Misiekaba noemt leiding Rosebel 'vrijpostig'
03 Dec 2015, 14:32
foto
Werknemers van Rosebel Goldmines voor het gebouw van De Nationale Assemblee, vanmiddag. Op de voorgrond bondsvoorzitter Lloyd Read. (Foto: Raoul Lith)


De fractieleider van de NDP, André Misiekaba, vindt Rosebel Goldmines/Iamgold 'vrijpostig'. Hij stelt dat het Canadese bedrijf een loopje neemt met het land, terwijl Suriname zich constructief opstelt. De politicus heeft er geen goed woord voor over dat de leiding van Rosebel Goldmines weigert te verschijnen voor de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname in het arbeidsgeschil dat gaande is.

Misiekaba begint de algemene politieke beschouwing over de begroting 2016 in De Nationale Assemblee met de acties die gevoerd worden bij Rosebel. Hij benadrukt dat het een disrespect is van het bedrijf om de Bemiddelingsraad, te negeren. Hij noemt het 'ongehoord' dat de multinational niet is verschenen. "Dit zou het bedrijf nooit in Canada doen". Hij vindt het hoogmoedig gedrag.

Over het verwijderen van de goudzoekers van Nieuw Koffiekamp van Roma Pit, erkent Misiekaba dat het dorp in het concessiegebied is van Rosebel. Eigenlijk zou het dorp teruggegeven moeten worden aan de bewoners, maar het is volgens de politicus bekend dat multinationals geen hart hebben. Toch doet hij een beroep op het bedrijf 'have a heart'. De politicus vraagt de regering om de jongens van Makamboa een goede plek te geven voor het zoeken van goud.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May