Lloyd Read: 'Ik ben niet bezig met de regering'
03 Dec 2015, 11:58
foto
Minister Regilio Dodson vanmorgen tijdens de persconferentie over het geschil bij Rosebel Goldmines. (Foto: Rene Gompers)


“Ik ben niet bezig met de regering. Mijn motieven zijn de rechten van de arbeiders,” reageert Lloyd Read, voorzitter van de bond bij Rosebel Goldmines NV. (RGWO). Hij stelt tegenover Starnieuws dat hij alleen wil dat instituten die de regering heeft ingesteld worden gerespecteerd en dat de regering dat moet opeisen.

“Als die instituten en wet en recht voor mij gelden, moet het ook voor elk ander gelden,” zegt Read. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft aan Starnieuws gezegd dat de vakbond bezig is de regering in een kwaad daglicht te stellen. Hij zegt dat hij teleurgesteld is in de opstelling van de leiding van de bond. De bewindsman vindt ook dat de directie van Rosebel Goldmines (RGM) zaken op de spits drijft. Beide partijen in het geschil blijven olie op het vuur gooien in plaats van deze in conclaaf en vreedzaam op te lossen, heeft de NH-minister vanmorgen tijdens een spoedpersconferentie aangegeven.

Read zegt dat hij wacht op de scenario´s die deskundigen van NH moeten uitwerken. Hij legt uit dat tijdens de multidisciplinaire ministersbijeenkomst met RGWO en de RGM-directie is aangegeven dat de becijferingen ingewikkeld waren. Ze wilden het simpel houden, waarop de bond heeft gezegd om het bedrag dat de bond heeft uitgerekend te gebruiken als leidraad en vandaar uit enkel scenario´s te werken, voegt Read eraan toe. “En we wachten nog steeds op die scenario´s.”

Ook de RGM-directie heeft in haar afvloeiingspakket “beetjes en stukjes” van het voorstel van de bond doorgevoerd. “We hebben de directie uitgebreid onze voorstellen voorgehouden, die we uiteindelijk hebben vervat in drie pakketten.” Read verwacht van de regering dat zij acties onderneemt om ervoor te zorgen dat de door haar ingestelde instituten niet worden gedesavoueerd. “We laten ons niet de mes op de keel zetten door geen enkele partij,” stelde minister Dodson vanmorgen. Met de stakende werknemers loopt Read nu naar Arbeidsinspectie.

De staking bij het Canadese goudbedrijf is vandaag haar derde dag ingegaan. Gewapende eenheden hebben het bedrijfsterrein gisteren ontruimd. De NH-minister zegt dat de regering geen anarchie zal toestaan. “Het gaat om een goudbedrijf waar bepaalde processen worden uitgevoerd. De staat zal niet toestaan dat bepaalde middelen –barricades- worden gebruikt tijdens acties, hoe democratisch deze ook mogen zijn.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May