Andro Loods richt eenmansbeweging 'De Coup' op
02 Dec 2015, 21:18
foto
Andro Loods heeft een eenmansbeweging opgericht. (Foto: René Gompers)


De eenmansbeweging ‘Democratische Comité Uitbanning Politiek’, afgekort ‘De Coup’ is vandaag geproclameerd. 'De Coup' heeft als hoofddoel de ‘vertegenwoordigers van het volk zover te krijgen om hun werk te laten doen zoals zij dat horen te doen’. De beweging bestaat uit “wij, Andro Loods, bezorgde burger van Suriname.”

“Ik heb voor deze naam gekozen omdat het boekdelen spreekt,” licht Loods toe. “Ik kan niet langer aan de zijkant blijven staan en toezien hoe de politiek de samenleving en sectoren verscheurt. Overal waar de politiek een hand in heeft, zij het de agrarische sector of de mijnbouw, gaat het fout,” geeft Loods aan. “De sleutel voor verandering ligt bij de volksvertegenwoordigers die wij gekozen hebben. We zien dat zij puur het eigen belang, partijbelang, politiek belang boven het volksbelang stellen. Dat is niet waarvoor we ze daar hebben gezet. Het is tijd dat ze doen waarvoor we ze daar hebben gezet; opkomen voor het volk.” De beweging is tijdens een persconferentie op het terras bij Loods thuis geproclameerd. Loods heeft het vaker over ‘wij’ wanneer hij het over de plannen van 'De Coup' heeft. De bijeenkomst is met een gebed naar de Opperchief Ranger geopend. Loods is lid van de Ancient Order of the Forresters, is gepensioneerde van de Suralco, is getrouwd en is vader van zeven kinderen.

Om haar doel te bereiken heeft 'De Coup' alvast drie stappen uitgestippeld. Stap één is een fysieke herindeling van de Assemblee. “De ‘setting’ nu is dat de coalitie en de oppositie lijnrecht tegenover elkaar zitten, als twee kemphanen. Zij gedragen zich ook als zodanig. Wij willen dat zij gewoon naast elkaar zitten en met elkaar omgaan zoals ze in de koffiekamer bezig zijn. Wij hebben geen oppositie en coalitie daar gezet, we hebben vertegenwoordigers daar gezet, om samen te kijken naar onze belangen, niet om ze tegenover elkaar te zetten.” De tweede stap is dat de voorzitter boven partijen gaat fungeren. “Ik denk dat de voorzitter die capaciteiten wel heeft om het werk op dat niveau uit te voeren, maar door de politiek beknot wordt,” meent Loods. De derde stap is dat bij het stemmen de Assembleeleden individueel hun stem gaan motiveren. “Zo komen wij te weten of men echt voor ons opkomt of andere belangen dient,” legt Loods uit.

Loods haalt aan dat de toename van acties op straat een logisch gevolg is van het beleid dat de regering voert. “Men voelt het nu en men spreekt zich er tegen uit. Dat is een democratisch recht. Echter moet het gecoördineerd gebeuren, moeten het doel en de strategie duidelijk zijn én een trekker zoals Ronald Hooghart dat was, aanwezig zijn,” merkt hij op. “Geen van die voorwaarden zijn aanwezig en dat vormt een voedingsbodem voor degenen die chaos willen creëren. Dat hebben wij niet nodig.” Loods is een eigen beweging begonnen, nadat hij merkte dat politieke figuren zich gingen bemoeien met de acties van de eerste twee stille demonstranten, Curtis Hofwijks en Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, deelt hij mee. Loods vreest dat de politieke inmenging de acties zal verdoezelen. Hij is nimmer lid van de NPS geweest benadrukt hij “maar slechts een sympathisant en participant bij sommige activiteiten.” De politiek wordt met klem geweerd uit 'De Coup'. Loods geeft mee dat de eerste stappen niet moeilijk te nemen zijn als de Assemblee het met het volk meent. “Als wij het echter moeten afdwingen, zullen wij zeker in actie komen en de steun van het volk inroepen,” kondigt hij aan.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May