Staking RGM neemt grimmige vormen aan
02 Dec 2015, 14:28
foto
Militairen zijn gedirigeerd naar de bedrijfsplant van Rosebel Goldmines in Brokopondo.


De staking van de arbeiders van goudbedrijf Rosebel Goldmines NV is haar tweede dag ingegaan. De dorpsgemeenschappen van Brokopondo hebben vanmorgen gedurende twee uren de weg naar Berg en Dal en de Bronsweg gebarricadeerd.

De dorpsbewoners zijn boos op de directie van RGM die zijn beloften van ontwikkeling van het gebied niet nakomt. Zo zou RGM de bewoners zicht hebben gegeven op werkgelegenheid en ontwikkeling. Nu worden dorpsgenoten werkzaam bij het bedrijf ontslagen. De bewoners voelen zich beetgenomen en hebben zich volledig geschaard achter de actievoerende RGM-werknemers.

Op de plant te Brokopondo heeft de directie de hulp ingeroepen van de gewapende macht. Politie, militairen en speciale eenheden hebben postgevat op het bedrijfsterrein van RGM. De barricades die de werknemers sinds gisteren hebben opgeworpen, zijn er nog. “We zijn toch geen criminelen dat de mensen hier met geweren voor ons staan,” zegt bondslid Orpheo Belfor. Hij waarschuwt ervoor dat de situatie kan escaleren. “Wij voeren rustig onze actie en hebben geen bedrijfsmiddelen vernietigd. We komen voor ons recht op en dan krijgen we de zware jongens op ons.”

De werknemers staken in shiften, precies zoals zij waren ingeroosterd om te werken. Nagenoeg alle toegangswegen naar de bedrijfsplant zijn afgesloten door haultrucks of erts. Alle bedrijfsprocessen, inclusief de raffinaderij, zijn stilgelegd. De directie van RGM heeft al aangegeven het principe van no work no pay te zullen toepassen. Zij zal de vakbond en de stakers verantwoordelijk stellen voor alle schade die de Canadese multinational lijdt. Belfor ontkent dat zij werkwilligen dwingt om het werk neer te leggen. “Niemand wil werken, zelfs de contractors niet.” De RGM-directie heeft gisteren in een persbericht gezegd dat werkwilligen worden gedwongen om mee te doen aan de staking en dat de stakers hen verhinderen hun werkplek te betreden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May