Concacaf sluit voetbalploegen zonder licentie uit
02 Dec 2015, 13:16
foto
Waarnemend-directeur Arnold Bilkerdijk (l) samen met Gino Rullo, manager van de Club Competitie van de Concacaf tijdens een presentatie.


Voetbalploegen uit Suriname die zijn aangesloten bij de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) zullen het komend competitiejaar 2016-2017 niet meer onder auspiciën van deze bond kunnen spelen, tenzij ze een licentie hebben. Gino Rullo, manager van de Club Competitie van de Concacaf heeft dat tijdens een presentatie in het bondsgebouw bekendgemaakt.

De SVB heeft het proces van certificering (licentie) van clubs ingezet, maar hebben minder dan 10 van de topclubs volledig hieraan meegewerkt. Rullo heeft gisteren een uiteenzetting van de Concacaf Champions League gegeven. Slechts enkele ploegen waren aanwezig.

Licentie is een vereiste, vindt Rullo. Anders moeten ploegen maar aan recreatie voetbal gaan doen, stelt hij. Landen van de Caribische Voetbal Unie (CFU) krijgen een aangepaste licentie. De Concacaf is zich ervan bewust dat het voetbalniveau in de Caribische regio lager is dan dat in Noord- en Midden-Amerika. Daar zijn verschillende redenen voor, zegt de Concacaf-manager. Het ligt aan de clubs, de moederorganisatie, de CFU en ook de Concacaf om het niveau te verhogen. Een belangrijke stap hiertoe is de licentie, zegt hij.

Met deze voorwaarde kan goed worden nagegaan en worden ingespeeld op waar de schoen knelt; zij het op managementniveau, infrastructuur en kwaliteit van de strijd. Voor de Concacaf zal duidelijk zijn waar ploegen ondersteuning nodig hebben om zo het gewenste niveau te halen. Voor de CFU als onderdeel van de Concacaf is een moeilijke rol weggelegd. Uit de statistieken blijkt dat slechts de Midden-Amerikaanse ploegen waaronder Mexico en Noord-Amerikaanse waaronder de VS steeds doordringen naar de finale van deze prestigieuze Concacaf Champions League. De Caribische landen stuiten meestal al in de groepsfase. Voor Suriname is belangrijk om eerst bij de CFU clubkampioenschappen door te dringen om de groepsfase van de Concacaf Champiopns League te bereiken.
Voor het seizoen 2015-2016 is een belangrijke taak weggelegd voor de ploegen uit Moengo, Inter Moengo Tapoe en Notch respectievelijk de kampioen en semikampioen van de SVB.

Inter Moengo Tapoe speelt na aanvraag dit keer thuis. De Concacaf heeft gisteren ook het Ander Kamperveen Station, de trainingsfaciliteiten en de hotels voor de gasten geïnspecteerd. De CFU-clubkampioenschappen zullen in maart 2016 beginnen. Notch speelt uit. Een bijzonderheid is dat ploegen dit jaar een startkapitaal van de CFU krijgen voor deelname.

Ala-D Media
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May