Eind 2016 streefdatum oplevering Albina Hospitaal
03 Dec 2015, 06:57
foto
Het streven is erop gericht het Albina Hospitaal eind volgend jaar of begin 2017 operationeel te hebben. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Het ministerie van Volksgezondheid wil het Albina Hospitaal eind 2016 – begin 2017 operationeel hebben. Minister Patrick Pengel heeft dat in een gesprek met financier Agence Française de Développement (AFD) gezegd.

Het project loopt vanaf 2011 en er komt maar geen eind aan. “Het is niet ongewoon dat projecten vertragingen oplopen. We moeten het afronden om eind van de rit die zorg te bieden aan de burgers”, zegt Régis Marodon, AFD-directeur voor Latijns-Amerika en de Caribische regio in gesprek met De West en Starnieuws.

De functionaris heeft zich afgelopen week persoonlijk georiënteerd te Albina. Er was een presentatie en rondleiding op de constructie site. De maandenlange stagnatie in de werkzaamheden hebben voor een groot deel te maken met de doorstroom van financiën tussen de aannemer en zijn bank. In de tussentijd zijn de kosten gestegen. Verder kent het ontwerp enkele miscalculaties, die nog moeten worden verwerkt en ook extra zullen kosten. Zo is een waterzuiveringsinstallatie voor de verwerking van afvalwater nodig en moet worden gekeken naar de elektrische aansluiting tussen transformator en het hospitaal. De problemen lijken Marodon niet onoplosbaar. “Beide partijen moeten de verantwoordelijkheden op zich nemen en zorgen dat het hospitaal onder de beste condities en voorwaarden wordt opgeleverd en overgedragen”, gaf Marodon na de uiteenzetting aan.

“Er is financieel gezien nog ruimte voor de afbouw van het ziekenhuis. De afronding is niet alleen een kwestie van geld, maar gezamenlijk kijken van hoe verder ”, vindt Marodon. Als financier heeft het Franse ontwikkelingsagentschap niets aan een leegstaand gebouw en kijkt het ook naar de personele invulling en dienstverlening in de praktijk. “Wij voelen ons niet verantwoordelijk, maar betrokken hierbij. Dit na traject is ook besproken met Suriname.”

Ziekenzorg Albina-St Laurent
Naast een AFD-delegatie, was ook burgemeester Léon Bertrand van St. Laurent du Maroni met een groep uit Frans-Guyana overgekomen voor het bezoek. Frankrijk, met name grensstad St. Laurent du Maroni tegenover Albina kijkt uit naar de dienstverlening van het hospitaal. In het verleden bestond een goede samenwerking tussen de ziekeninrichtingen in beide grensstadjes, haalt Bertrand aan. Hij werkt graag weer samen en wil deze formeel doortrekken naar een brede ziekenhuiszorg voor die regio. De burgemeester zegt in januari 2016 zijn handtekening te plaatsen onder de overeenkomst. “We moeten nagaan wat wij gezamenlijk kunnen bieden in plaats van dingen dubbel te doen.” Het hospitaal aan de Franse kant is toe aan renovatie en wordt binnen drie jaar heropend.

Het Albina hospitaal wordt gebouwd langs de Oost-West verbinding. Op het complex worden verschillende gebouwen opgezet zoals een EHBO, ziekenhuis met 40 bedden, operatiezalen, administratie ruimtes, keuken, lijkenhuis en vier personeelswoningen. Het project van 5,5 miljoen euro is onderdeel van het AFD gezondheid financieringsprogramma van 15 miljoen euro. Suriname is deze lening in april 2009 aangegaan, voor onder meer de bouw, renovaties bij het Militair Hospitaal en klinieken. Hieruit wordt ook 5,5 miljoen euro uitgegeven aan de koop van medisch apparatuur voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Diakonessenhuis en het Albina Hospitaal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May