Enorme daling monetaire reserve wijst op kapitaalvlucht
02 Dec 2015, 09:25
foto
Econoom Steven Debipersad vermoedt dat er kapitaalvlucht plaatsvindt. De samenleving kan US$ 700 miljoen niet opmaken in twee jaar tijd.


In twee jaar tijd is de monetaire reserve van een miljard Amerikaanse dollars gedropt naar onder 300 miljoen. Er wordt vermoed dat het geld op buitenlandse rekeningen is gezet. Dit kwam naar voren uit de presentatie van de econoom Steven Debipersad, docent en bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname, op de laatste bijeenkomst voor dit jaar van de Kenniskring in het Lalla Rookh gebouw.

Debipersad heeft samen met Gilbert van Dijk, directeur van het Suriname Business Development Center, ondernemer Sham Binda, voorzitter van Akmos en sociaal wetenschapper Stanley Ramkhelawan, een presentatie gehouden over de oorzaken en de gevolgen van de devaluatie en stappen die de overheid moet nemen om het tij te keren.

“Voor ons is dit een ongekende daling in de geschiedenis van onze monetaire reserve. Deze ongekende daling doet vermoeden dat er sprake is van kapitaalvlucht,” geeft Debipersad aan. “Er is US$ 700 miljoen in twee jaar tijd opgegaan. We weten dat de samenleving niet zoveel consumeert op jaarbasis, ook niet in twee jaar tijd. Onze maatschappijen kunnen ook niet zoveel geld verteren. Daarom vermoeden wij dat er een kapitaalvlucht is geweest. Het geld dat Centrale Bank heeft gestopt in de valuta interventies, ligt waarschijnlijk op buitenlandse rekeningen.” Debipersad voegt toe dat de ‘kapitaalvlucht’ eerder is voorgekomen. In de jaren negentig heeft dat ook op grote schaal plaatsgevonden.

De Centrale Bank moet de handel in vreemde valuta nog meer gaan controleren, adviseert Debipersad. “Het moet namelijk niet zo zijn dat via diverse kanalen en omwegen onze schaarse dollars het land verlaten en op buitenlandse bankrekeningen belanden. Dit is een probleem voor elk land omdat je hard verdiende dollars op een heel oneigenlijke manier het land verlaten en niet ten gunste komen van de bevolking en de economie. Vanaf het moment dat het geld op buitenlandse rekeningen zit, is het verloren geld voor ons,” geeft Debipersad aan. “Het is zaak om te weten waar die dollars zijn, te monitoren wie ze opkoopt in welke opvang en om na te gaan of ze werkelijk het land verlaten. We hebben het geld heel hard nodig op dit moment.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May