RGM-directie: No work no pay
02 Dec 2015, 07:28
foto
De stakende werknemers hebben de toegang tot de raffinaderij gebarricadeerd. (Foto´s: RGM)


Rosebel Goldmines NV (RGM) zal het principe van no work no pay toepassen voor zijn stakende werknemers. De directie van het Canadese goudbedrijf heeft ook de vakbond aangezegd om de staking op te heffen en de werknemers op te roepen het werk te hervatten.

Ook bereidt de multinational een rechtszaak tegen de vakbond en de werknemers voor om 'verder schade te beperken'. In een persbericht zegt de directie van RGM dat de arbeiders schade hebben aangericht aan de infrastructuur en er onrechtmatig gebruik is gemaakt van bedrijfseigendommen. Zo zijn haultrucks gebruikt als wegblokkades en is goudhoudende erts bestemd voor raffinage, gestort op toegangswegen.

Werknemers hebben het bedrijf sinds dinsdagochtend omstreeks half drie volledig platgelegd. “De productie is volledig tot stilstand gekomen, met als gevolg een enorme productieverlies –dat vooral in de huidige bedrijfseconomische omstandigheden- ontoelaatbaar is.” De RGM-directie stelt dat de vakbond en de stakende werknemers aansprakelijk zullen worden gesteld voor alle schade die het bedrijf lijdt.

In het proces van personeelsinkrimping heeft Rosebel te allen tijde de wettelijke procedures en instituten gerespecteerd, schrijft de directie. Eerder heeft vakbondsleider Lloyd Read tegenover Starnieuws verklaard dat de multinational totaal geen respect heeft voor de instituten in het land en zich niet houdt aan de geldende wetten en regels. “We zullen niet accepteren dat onze mensen worden afgeslacht,” zei Read.

De RGM-directie zegt dat zij de vakbond al op 30 september schriftelijk had geïnformeerd over de personeelsinkrimping. Ook de namen van de werknemers die onder deze afvloeiing vallen zijn toen bekendgemaakt. “Van de vakbond is nimmer een concreet voorstel gedaan over een afvloeiingsregeling.” Het bedrijf heeft in de onderhandelingen de vakbond “ruime gelegenheid gegeven om zijn voorstellen geconcretiseerd aan te bieden om het beschikbaar bedrag van SRD 12 miljoen in te vullen.”

De actievoerende arbeiders hebben bijna alle interne toegangswegen geblokkeerd. Werknemers kunnen de plant niet verlaten en hulpdiensten kunnen niet uitrukken, beschrijft de directie de situatie. “Het is te betreuren dat ook werkwilligen worden gedwongen mee te doen aan de staking, daar zij door de stakende werknemers worden verhinderd om hun werkplekken te betreden.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May