Groep landbouwers zoekt hulp bij PVF-voorzitter Jairam
30 Nov 2015, 08:37
foto
Boeren hebben de hulp gevraagd van landbouwdeskundige Soedeshchand Jairam (links op de voorgrond).


Een groep landbouwers van het district Nickerie heeft hulp ingeroepen van PVF- voorzitter Soedeshchand Jairam die landbouwdeskundige is. Ook is hij voorzitter van het Comité Behoud Landbouwsector. De landbouwers hebben hem gevraagd om op te komen voor hun problemen, zodat zij hiervan verlost kunnen worden. Door de laatste ontwikkelingen in de rijstsector zijn de boeren in ernstige financiële problemen geraakt.

Jairam zegt aan Starnieuws dat de boeren aangegeven hebben dat zij niet meer in staat zijn hun gezin te verzorgen. Met een prijs van SRD 35 kunnen zij niet eens 70 procent van de lasten dekken. “Het vorige seizoen toen de opkoopprijs SRD 50 bedroeg, had de regering ook erkend dat de kostprijs boven de SRD 60 moest zijn. Met een prijs van SRD 35 is het verlies bijna 50 procent, want het verschil is minimaal SRD 25 per baal. De boeren vinden dat er sprake is van onrechtmatige verdeling van de inkomsten, waardoor de producenten steeds opdraaien voor de verliezen,” deelt Jairam mee.

De boeren merkten op dat de overheid SRD 5 per baal via de belastingen op hen verdient. De rentetarieven voor de hypotheken zijn moordend. Met de devaluatie zijn de prijzen van input zo hoog, dat continuïteit van de sector in gevaar is. Veel boeren zijn hun machines kwijt, omdat deze ingetrokken zijn door de banken. De boeren vragen aandacht voor heffingvrije diesel, 120 liter per hectare, om de grondbewerking te kunnen doen.
Het comité wil zich inzetten om de eenheid en samenwerking binnen de rijstsector te bevorderen. Ook zal per brief de aandacht van de regering worden gevraagd.
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March