Recht migranten tot voedsel niet onvoorwaardelijk
26 Nov 2015, 17:16
foto
Een gestrande Iraanse migrant laat zijn mond dichtnaaien tijdens een protest aan de Grieks-Macedonische grens. (Foto: Reuters)


Een Nederlandse hooggerechtshof heeft donderdag een overheidsbeleid bevestigd dat asielzoekers die repatriatie weigeren, geen recht hebben op voedsel en onderdak. Het vonnis van de rechter geeft wettelijke kracht aan één van de zwaarste immigratiebeleidsmaatregelen van Europa.

De Raad van State die de wettigheid van overheidsbeslissingen beoordeelt, vindt dat het nieuw beleid van de conservatieve premier Mark Rutte niet in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een asielzoeker die terugkeer weigert, heeft het recht niet om een beroep te doen op het Europees Sociaal Handvest, zegt de rechter.

De Nederlandse regering "heeft het recht, bij het verlenen van onderdak in zogenaamde gebieden van beperkte vrijheid, van asielzoekers die zijn geweigerd tot het land te eisen dat zij meewerken aan hun vertrek uit Nederland," staat in een samenvatting van de uitspraak.

Nederland heeft in de afgelopen jaren zijn standpunt over nieuwkomers. Niet gouvernementele organisaties en de Verenigde Naties bekritiseren het Nederlands beleid voor asielzoekers en immigranten als overdreven streng. De uitspraak vandaag staat in schril contrast met een rapport dat de VN commissie inzake uitbanning van rassendiscriminatie in augustus had uitgebracht. Daarin stond dat Nederland onvoorwaardelijk moest voldoen aan de basisbehoeften van migranten. "Zolang ze in Nederland zijn, moeten ze de minimale levensstandaard kunnen genieten," schreef co-auteur Ion Diaconu.

Het leidende mensenrechten forum van de Europese Unie waarschuwde Nederland vorig jaar voor het plaatsen van asielzoekers in administratieve detentie en “illegale immigranten” te laten in juridisch niemandsland en armoede. De grootste migranten- en vluchtelingencrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geleid tot een stijging van de steun voor de extreem-rechtse Nederlandse leider Geert Wilders, die de grenzen wil sluiten.

Nederland is de achtste grootste bestemming voor asielzoekers in de Europese Unie, goed voor 4% van het totaal aantal migranten dat Europa vorig jaar binnenkwam. De asielaanvragen zijn vorig jaar gestegen met 87% tot 24.535.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May