Venezolaan wint Srefidensi Chess Celebration
26 Nov 2015, 00:32
De 20-jarige IM Jose Gascon geconcentreerd achter zijn schaakbord tijdens de laatste ronde, woensdag.

Het kampioenschap van de derde editie van het Srefidensi Chess Celebration, gaat naar de 20-jarige Venezolaanse Internationaal meester (IM) Jose Gascon. Aan dit internationale schaakevenement hebben 86 schakers meegedaan uit 14 landen. Het toernooi was verdeeld in een Open- en een Mastersklasse. Gerrit Amatdarso van Suriname eindigde op de eerste plaats in de Openklasse.

De voorzitter van de Surinaamse Schaakbond, Frank Lo Kim Lin, is bijzonder tevreden met het vlotte verloop van het toernooi. Aan deze editie hebben schakers meegedaan uit: Suriname, Barbados, België, Cuba, Curaçao, Indonesië, Jamaica, Nederland, Roemenië, Trinidad & Tobago, Venezuela en de Verenigde Staten van Amerika. Lo Kim Lin prees ook het werk van alle vrijwilligers die hebben bijgedragen tot het succes van dit toernooi.

Mastersklasse
Gascon werd met 7 punten uit 9 gespeelde rondes ongeslagen winnaar. Vijf schaakmeesters wisten 6 punten te scoren en eindigden daardoor op de gedeelde tweede plaats. Fidemeester (FM) Ryan Harper uit Trinidad en Tobago behoort verrassend ook tot het gezelschap. Candidate Master (CM) Suradj Hanoeman werd met 4.5 punten de beste Surinamer in deze klasse. Hanoeman komt samen met landgenoot CM Romario Sanches en FM Orlando Husbands uit Barbados, in aanmerking voor de categorieprijzen voor de beste 3 spelers met een ELO-rating onder 2200.

Openklasse
In de Openklasse hebben 60 schakers uit vijf landen gestreden. De strijd voor het kampioenschap in de Openklasse ging tussen Willem Veer, Gerrit Amatdarso en Manish Ramjiawan. Amatdarso nam het in de laatste ronde op tegen Veer en wist deze wedstrijd te winnen. Ramjiawan maakte eveneens geen fout en won zijn laatste partij tegen Etienne Koenders. Amatdarso en de ongeslagen Ramjiawan eindigden daardoor met evenveel punten op de gedeelde eerste plaats. Amatdarso werd na het toepassen van de tie-breaks aangewezen als de kampioen en Ramjiawan moest genoegen nemen met het semi-kampioenschap. CM Dev Soondarsingh uit Trinidad & Tobago eindigde op de derde plaats.

Blitz Open
Voor de prijsuitreiking werd er een Blitz Open toernooi van 13 rondes georganiseerd. De schaakmeesters uit het buitenland waren sportief en hebben in een vriendschappelijke sfeer meegedaan aan dit snelschaaktoernooi. Grootmeester Gergely Szabo uit Roemenië bleek de sterkste te zijn bij het snelschaken en werd kampioen. IM Irine Sukandar uit Indonesië eindigde in deze klasse op de tweede plaats. GM Ernst Sipke uit Nederland, tevens winnaar van de vorige editie moest genoegen nemen met het demi-kampioenschap.