Fitch: Risico hoger dan bij voorgaande devaluaties
25 Nov 2015, 11:29
foto


De ontwaarding van de Surinaamse munt zal de druk op de overheidsfinanciën als gevolg van lagere grondstoffenprijzen en hoge pre-electorale uitgaven verlichten. Dat zegt Fitch Ratings in een gisteren uitgegeven verklaring. Een grotere wisselkoersflexibiliteit kan de Surinaamse munt beter in staat stellen om toekomstige externe schokken op te vangen. Maar…het risico van de laatste devaluatie is hoger dan bij voorgaande devaluaties, omdat het land zijn buitenlandse reserves grotendeels heeft opgebruikt.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft vorige week de munt met meer dan 20% in waarde verlaagd. Het handhaven van de koers van SRD 3,30 voor 1US$ in het kielzog van de dalende goud- en olieprijzen en een begrotingstekort, heeft de reserves ingekrompen tot US$ 370 miljoen. Dat is een daling van meer dan US$ 800 miljoen in 2011, schrijft Fitch. De nieuwe koers voor de Surinaamse munt is vastgesteld op SRD 4,04 voor 1 US$.

De geldontwaarding zou de importen moeten afremmen, het begrotingstekort (geraamd op ongeveer 9% van het bbp in 2015) moeten verkleinen en het concurrentievermogen van de export op middellange termijn moeten vergroten. De CBvS had in 2011 een devaluatie van vergelijkbare omvang doorgevoerd in 2011 na de verkiezingen het jaar daarvoor. De geldontwaarding was bedoeld als onderdeel van de inspanningen van de overheid om de macro-economische stabiliteit te herstellen. De inflatiedruk zou nu gematigder moeten zijn dan in 2011, toen de gemiddelde inflatie meer dan verdubbeld was tot 17,7%. De CBvS heeft de liquiditeit sinds het eerste kwartaal dit jaar verkrapt en de autoriteiten zijn hun uitgaven aan het beteugelen.

Banken kunnen door de recente devaluatie worden blootgesteld aan een aantal risico's door potentieel zwakkere prestaties van buitenlandse valuta leningen (die 35% van de krediet van de particuliere sector vormen) op hun balans en een hoge borg dollarisering. Ongeveer 55% van de bankdeposito’s zijn in vreemde valuta en veel transacties worden uitgedrukt in US$ of euro. Echter, er zijn een aantal verminderingsinstrumenten. Surinaamse banken hebben de netto externe activa van ongeveer 11% van het bbp (juli 2015), die grotendeels worden gecompenseerd door het risico van valutamismatch met de burgers. De banken hebben vooral de korte termijn vreemde valuta en deposito's bij buitenlandse financiële instellingen netto voor buitenlandse verplichtingen aangehouden. De CBvS heeft ook de interbancaire liquiditeit (kasreserve) versterkt en is begonnen om buitenlandse valuta kredietrisico's aan te pakken in het financieel systeem. De moederbank heeft ook een meer flexibele bandbreedte van ongeveer 5% vastgesteld voor de Surinaamse dollar. Dit is een stap in de richting van een grotere wisselkoers flexibiliteit, die de noodzaak voor interventie en de druk op de reserves zou kunnen verminderen, stelt Fitch.

De Surinaamse dollar op de parallelle markt werd voorafgaand aan de devaluatie verhandeld voor SRD 4, 25 voor de US$. De internationale reserves zijn meer dan gehalveerd sinds de devaluatie 2011 en zijn blijven afnemen sinds de afgelopen verkiezingen in mei. Reserve liquiditeit zal krap blijven totdat de Merian goudmijn begint met de productie (gepland voor eind 2016) en begint te exporteren, waardoor het land inkomsten kan genereren.

“Wij geloven dat een geloofwaardig begrotingsbeleid kan helpen een soepeler monetair regime te voeren. De overheid is bezig met een omvangrijk project om belastingen te innen. Zij is ook bezig de subsidies op elektriciteit en water, die 4,3% van het bbp vorig jaar bedroeg, af te bouwen. Daarnaast wordt ook in de overheidsbegroting voor 2016 geknipt. De overheid mikt op een vermindering van 2 tot 3% van het begrotingstekort in vergelijking met dat van 2015 -9% van het bbp-. Dat wil zeggen dat de beperkte binnenlandse financiering voor het komend jaar het risico op tekorten verlicht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May