Palliatieve zorg wordt versterkt
26 Nov 2015, 05:44
foto
Deelnemers van het congres over versterken van de zorg van mensen in hun laatste levensfase.


Er komt een huis waar mensen in hun laatste levensfase zullen worden verzorgd en begeleid door deskundige werkers. De ‘hospice’ is onderdeel van de versterking van de ‘palliatieve zorg’ in Suriname. Het Diakonessenhuis, Covab en stichting Surizorg hebben een congres gehouden over hoe deze vorm van zorg nog beter te maken.

Op het congres is er van gedachten gewisseld over het opzetten van een steun- en informatiepunt, de inrichting van de hospice, bij- en nascholing van vrijwilligers, verplegenden en artsen. Samenwerking met andere instellingen is vereist bij het garanderen van de zorg en kwaliteit ervan. Cultuur speelt ook een belangrijke rol. Er zal worden nagegaan hoe om te gaan met tradities van de verschillende bevolkingsgroepen als het gaat om de dood.

Angele Wallerlei, directeur van Covab, zegt dat de opleiding het curriculum gaat aanpassen. “Momenteel zitten er elementen van palliatieve zorg in de basisopleiding. De zorg willen we in zijn volle vorm gaan verankeren in de opleidingen. Wij willen de professionals die er al zijn nog meer ‘tools’ geven en vrijwilligers zo goed trainen dat ze goed werk gaan verrichten. Dit is heel gevoelig, het vereist een speciale manier van omgaan met mensen.” Tot nu toe vindt de begeleiding van ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, thuis of in het ziekenhuis plaats. Met de hospice wordt er zorg en begeleiding aangeboden in een huiselijke omgeving, licht Ruth Mangroe, verpleegkundig directeur van het Diakonessenhuis toe. Behalve voor de cliënten, zal er ook hulp voor de familie zijn. “Het gebeurt soms dat de familie door de psychische druk niet langer in staat is om voor de persoon die in zijn laatste levensfase is, te zorgen.”

De hospice komt te staan aan de Dr Sophie Redmondstraat bij het Jeugdcentrum. Het Diakonessenhuis heeft het pand beschikbaar gesteld. “Er zit momenteel een andere gebruiker in het pand, maar die is zich bewust van de noodzaak hiervan,” stelt Mangroe. “Zij werken heel hard om het pand vrij te maken.” Albi Popken van stichting Surizorg hoopt dat de hospice midden 2016 al operationeel zal zijn. “Ik denk dat als de mensen te maken krijgen met hospicezorg en men tot de conclusie zal komen dat het bijna als thuis is, er meer rust zal komen voor degene die met de zieke bezig is”, merkt ze op. “Zij kunnen bijvoorbeeld meer partner zijn en minder zorgverlener, want dat zijn ze vaak thuis al. Er is zoveel op hun schouders.”

Rene Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May